Kevesebben szállnak buszra a járvány idején

2020.12.01. 07:00

Harminc százalékkal drágulnak a veszprémi helyi járatos jegyek

A helyi közösségi közlekedés több jegy- és bérlettípusa is mintegy harminc százalékkal emelkedik 2021-től.

Marton Attila

20191121 Veszprém, V-Busz illusztráció. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A V-Busz Kft. díjszabása szerint az egy utazásra szóló jegy ára 330 forint lesz (a jelenlegi 250 helyett), a sofőrnél megváltott jegy 450 forintba kerül jövő évtől. Az összvonalas havibérlet tíz százalékkal emelkedik (7450 forintba kerül majd), a 30 napos tanuló- és a nyugdíjasbérletért 3050 forintot kell fizetni a harmincszázalékos emelés után. Jövő évtől megszűnik a csatlakozó- és a szemeszterbérlet, valamint teljes árú félhavi és negyedéves bérlet sem váltható. A pótdíjak összege nem változik, viszont új elem, hogy maszk nélküli utazásért vagy maszk nem megfelelő viselése esetén ötezer forintra büntethetik az utasokat.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) a jegy- és bérletárak emelését közleményében a járványhelyzet hatásaival indokolta. Kiemelte, csökkent az utaslétszám, és mintegy 34 százalékkal kisebb a cég jegyárbevétele a tervezettnél, míg a járványvédelmi intézkedések sok pénzt emésztenek fel.

Porga Gyula polgármester hozzátette, a szolgáltatás színvonala jelentősen nőtt 2019-ben, amikor lecserélték a korábbi buszokat, és elindult a V-busz, ám a jegyárak a 2013-as szinten maradtak azóta is. Megjegyezte, a jövő évtől érvényes árakhoz hasonló díjakat kell fizetni a helyi közösségi közlekedésért a legtöbb hazai nagyvárosban.

Kovács Rajmund önkormányzati képviselő még a döntés előtt azt írta: „elfogadhatatlan, hogy a pandémiás helyzet közepén ilyen nagy mértékben, a Központi Statisztikai Hivatal által közölt infláció tízszeresével akarja a cég emelni a buszjegyek árát”.

– Ez az intézkedés nem szolgálja a közösségi közlekedést, az áremelkedés hatására előre jelzett 2–4 százalékos utasvesztés túl optimistának tűnik, az óriási emelés ennél sokkal többeket tántoríthat el attól, hogy helyi járatos buszra szálljanak – reagált a jegyáremelésre az MSZP–LMP–P-frakció. Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc képviselő, Hartmann Ferenc frakcióvezető közös közleményében azt kérte a polgármestertől, hogy fontolja meg a V-Busz Kft. ügyvezetőjének és a cég menedzsmentjének lecserélését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!