"A karácsony teljesen üres volt"

2020.12.30. 11:30

„Üzemszünet” a megyei szálláshelyeken: a tavaszban reménykednek

A jelenlegi kormányrendelet értelmében sem szállóvendégeket, sem külsős – egyéb szolgáltatásainkat igénybe vevő – vendégeket nem fogadhatunk 2021. január 11-ig, mondta lapunknak az egyik balatonfüredi hotel munkatársa.

Juhász-Léhi István

Forrás: pexels

Mint elmondta, a szálloda, ahol dolgozik, január 14-ig zárva tart, új foglalásokat erre az időszakra nem fogadnak, ugyanakkor az érintett időszakra foglalással rendelkező vendégekkel felveszik a kapcsolatot. Amennyiben az érvényben lévő rendelkezések lehetővé teszik, reményeik szerint január 14-től ismét várják a vendégeket. Addig? – Üzemszünet van... – zárta szűkszavúan mondanivalóját a vendéglátóipari szakember, aki nem szerette volna, hogy leírjuk nevét.

- Természetesen zárva vagyunk, nem jöhetnek vendégek, csak üzleti utazók – mondta a Naplónak János, aki keresztnévvel vállalta a beszélgetést, és Herenden üzemeltet egy 14 szobás, 30 ágyas panziót. – November közepétől a forgalom nulla, ami január közepéig így is marad. Hogy mire számítunk? Valamilyen csodára! Ám tavaszig biztos nem fog semmi érdemben változni.

Szerinte az év első három hónapja egyébként is gyengének számít, a „mozgolódás” március idusán kezdődik, akkor, amikor az emberek jobban kimozdulnak már. Erre 2021-ben áprilisban lesz először igazán lehetőség, amikor a húsvéti hosszú hétvége nagypéntektől húsvéthétfőig tart, és ekkor van a tavaszi szünet is az iskolákban, április 9. és 14. között.

- Karácsonykor üzleti utazók sem voltak az ünnepek miatt – oszlatott el minden kétséget János.

Ágnes veszprémi vállalkozása két szobát rejt, benne öt ággyal. Nála, amióta kijött a tilalom, megcsappantak a vendégek, és persze kizárólag üzleti célú utazói voltak.

- A karácsony teljesen üres volt. Nem is volt még ilyen, hiszen a tavaszi Covid-hullám alatt is érkeztek üzleti céllal, most viszont senki – osztotta meg a történéseket. – Januárra két relatíve hosszú távú foglalásom van: a vendégeim dolgozni jönnek Veszprémbe, és „elvisznek” két hetet. Távolabbra nézve, nyárra már van foglalásom, ami azért lehetséges, mert nálam nincs kaució, előleg, és az utolsó pillanatban is lemondható a szoba.

A belvárosi szállásadó szerint elkeserítő a helyzet, de reményei szerint tavasszal kinyithatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!