Gyakoribbak a nagy testű halak

2021.01.13. 07:00

Balatoni haltelepítés: nőtt a pontyállomány

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2020 február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket.

Molnár Sándor

A képen a szeptemberi alsóörsi pontytelepítés látható

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A munka nagyságát jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 kilométert megtéve, 33 helyszínen telepítettek halakat tavaly a tóba. – A legnagyobb tételt a ponty jelenti számunkra, ebből sikerült az előírtnál nagyobb mennyiséget telepítenünk, a Balaton három medencéje között egyenletesen elosztva – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

– Az előírt 300 tonna felett az év során végül 37 tonnával több pontyot engedtünk a tóba – mondta Nagy Gábor. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője kitért arra is, hogy süllőből összesen 3038 kilogrammot telepítettek, sajnos így nem sikerült teljesíteniük a hatezer kilogrammos éves kötelezettségüket. A társaság süllőből még nem önellátó, így kiszolgáltatott a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban remélhetőleg megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszakerülnek a cég kezelésébe, és az így megnövekedő tófelület már elegendő lehet a kötelezettségük megtermelésére.

Tavaly 337 tonna pontyot engedtek a Balatonba
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Előnevelt csukából kétezer darabbal meghaladták a tervet. A 252 ezer betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint halőri motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 került a Balatonba, de kihelyeztek 120 ezer darab előnevelt korosztályút is. Kősüllőből rekordmennyiséget, összesen 14 330 darabot telepítettek a tóba. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték a kishalakat. Az országban elsőként alkalmazott módszer A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű GINOP-projekt keretében valósult meg.

A halállomány színesítése miatt került még a Balatonba 500 kilogramm compó, és a 2015-ben megkezdett menyhal-újrahonosítási program keretében összesen 11 ezer egynyaras példányt engedtek október elején szabadon.

A képen a szeptemberi alsóörsi pontytelepítés látható
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nagy Gábor elmondta még, hogy a tavaly megrendezett két nagy bojlis horgászverseny (NBBH, IBCC) eredményeiből is látszik, hogy évről évre nő az átlagos egyedszám a Balatonban, és egyre több 20 pluszos ponty akad horogra. 2020-ban például a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen 36 darab 20 kilogramm feletti halat fogtak, ezzel szemben 2019-ben nyolc, 2018-ban 13, 2017-ben csak három ilyen nagy példány akadt horogra, illetve 2015-ben és 2016-ban egyet sem fogtak. 2020-ban a verseny legnagyobb hala pedig már egy 29,175 kilós ponty volt. Látványosan nő tehát a horgászoknál álomfogásnak számító 20 kilósnál nagyobb pontyok száma. Ennek oka az lehet, hogy jobban védik a nagy testű halakat, hiszen a 70 centiméter feletti pontyokat kötelesek a horgászok visszaengedni a tóba. Szigorúbb lett a halőrzés is, és tilos a nagy testű példányokat más tavakba átszállítani. Emellett a halászat 2013-as megszűnése is pozitívan hatott a nagy testű példányok gyakoribb megjelenésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!