Nagyobb szerep

2021.01.26. 07:00

Terv a vaddisznóállomány szabályozására

Az európai uniós tagállamokat a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezte az afrikai sertéspestis-stratégia (ASP) tavaly áprilisi módosítása. Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az unió területén.

Napló

A nemrég elkészült, ötéves időszakra vonatkozó nemzeti akcióterv elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. A képen vaddisznóból vett mintákat készít elő virológiai vizsgálatra egy laboráns a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságán 2018-ban.

Az Európa-szerte jelentősen megnövekedett vaddisznóállomány fontos szerepet játszik az ASP terjedésében és fenntartásában, éppen ezért a betegség elleni küzdelemben az állomány csökkentése elengedhetetlen. Annál is inkább, mert mindaddig, amíg a betegség jelen van a vadállományban, súlyos kockázatot jelent a házisertés-állományokra, így magára a sertéstenyésztő ágazatra is.

A most megjelent Nemzeti Akcióterv részét képezi Magyarország ASP Mentesítési Tervének. A 2021-2025-ös időszakra szóló, irányadó dokumentumot a közösségi elvárásokat, valamint a hazai sajátosságokat is figyelembe véve dolgozta ki a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoporton belül működő ASP Akciócsoport. A grémium vegyes összetételének köszönhetően az állategészségügy, a vadgazdálkodás és a vadbiológia szempontjai egyaránt érvényesülnek az elfogadott tervben. Az akcióterv egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy a vaddisznóállomány-sűrűség 2025. február 28-ig négyzetkilométerenként 0,5 vaddisznóra mérséklődjön. Ennek eléréséhez az eddigieknél jelentősebb szerep hárul az ASP elleni küzdelemben a vadásztársadalomra, a vadaskertek és a vadfarmok üzemeltetőire, illetve a vadászati hatóságokra.

Stratégiai cél a vaddisznóállomány-sűrűség jelentős mérséklése 2025 februárjáig
Fotó: Kalmár Lajos Gábor

Az akcióterv lényeges újdonsága, hogy bár nagyobb terhet ró az egyes szereplőkre, mindezt egészen újszerű módon teszi. A vadászatra jogosultaknak ugyanis megadja azt a lehetőséget, hogy maguk választhatják meg a terület adottságainak és a saját lehetőségeiknek leginkább megfelelő módszereket, illetve eljárásokat. Emellett mindvégig támaszkodhatnak az akcióterv alapján felállítandó tanácsadói hálózat segítségére.

A Nemzeti Akcióterv következetes végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy megállítsuk az ASP terjedését a vaddisznóállományban. A Nébih ebben a munkában minden érintett, de különösen a vadásztársadalom segítségére, tudására számít – áll a hivatal közleményében.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget