időkapszula

2021.04.08. 13:09

Új képzőközpont jön létre Veszprémben

Letették a Veszprémi Iparos Park Házgyári úti képzőközpontjának alapkövét. Az országos mintaprojektben a 2022-23-as tanévtől fogadják az első diákokat.

Marton Attila

20210408 Veszprém Szakipark - Veszprémi Iparos Park alapkőletétele. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A beruházás az állami, önkormányzati és magánszféra széles együttműködése révén jöhetett létre, a projekt stratégiai partnere a Veszprémi Szakképzési Centrum, mondta el Barabás Borbála projektmenedzser, a VKSZ Zrt. munkatársa. Kiemelte, a Modern városok program (Mvp) keretében 8,8 milliárd forintból valósul meg a projekt. Az iparos park elnevezésű program két helyszínen valósul meg: a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikumában tanműhely, raktárcsarnok és új oktatószárny építése kezdődött meg a közelmúltban, míg a Házgyári úton egy új képzőközpont, a Veszprémi Iparos Akadémia jön létre korszerű eszközparkkal és kiszolgálócsarnokkal. A Házgyári úti helyszínen 2022 nyarára épül fel az új létesítmény, a programba a 2022-23-as tanévtől várják a tanulókat: szerszámkészítőket, lakatosokat, esztergályosokat és CNC-s szakembereket képeznek elsősorban, de később további képzésekkel is bővülhet a paletta.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) felidézte, hat éve kezdtek el megoldást keresni közösen a vállalkozókkal a munkaerő-piaci kihívásokra. A Modern városok program aláírásakor, 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök is támogatandónak ítélte a projektet, amely az elmúlt években tovább csiszolódott, bővült, és ennek eredményeként egy széles együttműködés keretében indulhatott el a beruházás. Kiemelte, egyedülálló projekt a veszprémi, amely az ország legjobb szakképzési központjává válhat.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az Mvp előnye más támogatási formákkal szemben, hogy a helyi kihívásokra, problémákra ad választ. Elmondta, a mai kor dinamikus technológiai fejlődése – amit ipar 4.0-nak is neveznek – miatt a berendezések és eszközök gyors ütemben változnak, amit a szakképzés – hiába ad korszerű tudást – nem tud lekövetni. Emiatt a munkaerőpiacra kikerülők fiataloknak időre van szüksége a legújabb technológiák elsajátításához, a polgármester szerint a projekt célja, hogy ez az idő lerövidüljön. Porga Gyula reményét fejezte ki, hogy olyan projekt sikerül megvalósítani Veszprémben, amelyet országszerte több helyen követnek majd.

A képzőközpontot egy nonprofit cég üzemelteti majd, amelyben a VKSZ Zrt. mellett négy vállalkozás vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!