hirdetés

2021.05.28. 14:58

Az EURO árfolyam előrejelzéséről egyszerűen

Az EURO árfolyamát előre jelezni egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen számos tényező befolyásolja. Elemzők tucatjai dolgoznak azon, hogy valamennyire meg tudják jósolni, hogy hogyan fog változni az adott gazdasági, politikai helyzet hazai és nemzetközi szinten, és ez hogyan fogja befolyásolni az egyes devizákat, többek között az eurót is. Egyszerű módja az előrejelzésnek nincs, és bombabiztos módszer sem létezik, amivel pontosan meg lehet mondani, hogy mennyit erősödik vagy gyengül az euró.

Forrás: pixabay.com

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a közeljövőben mi várható. Sokak érdekes ez, hiszen rengetegen kapják euróban a fizetésüket, és ahogy csökken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések mértéke, úgy egyre többen utaznak el külföldre, és számukra sem mindegy, hogy a valutaváltást, esetleg a cégük számára lényeges euró alapú utalásokat mikor végezzék el. Persze mondhatnánk, hogy pár forintos mozgásról van szó, de nagyobb összeg esetén egyáltalán nem mindegy ez a pár forint sem. A Hitelmindenkinek utánajárt, hogy mit érdemes figyelni, ha pénzügyi elemzők nem vagyunk, de érdekes számunkra az euró árfolyama.

Milyen szempontok befolyásolják az EURO árfolyamát?

Az EURO árfolyamát számos tényező befolyásolja. Egyrészt gazdasági adatok, melyekre az elmúlt évben a koronavírus járvány meglehetősen nagy befolyással bírt. A nemzetközi befektetések is nagyban árnyalják a képet, hiszen ha kevés befektető dönt úgy, hogy forintba teszik a lekötéseit, akkor az az euró erősödéséhez vezethet. A politika szintén befolyásoló tényező. Egyrészt az Európai Unió és a Magyar Kormány nézeteltérései is komoly befolyással bírnak az euró és a forint viszonyára, de más, nemzetközi tényezők is befolyással bírhatnak, mint például tavaly az amerikai elnökválasztás.

Emellett a kamatok alakulása is érdekes kérdés az euró-forint tekintetében. A jegybanki alapkamat és az Európai Központi Bank kamatának változása is hatással van az EURO árfolyamára.

Hogyan tudjuk előre jelezni az EURO árfolyamának gyengülését?

A legegyszerűbb módszer, ha az előrejelzésekre hagyatkozunk, melyeket napi szinten követünk. De ha mi magunk szeretnénk figyelemmel kísérni az EURO árfolyam alakulását, akkor több szempont szerint is végezhetünk előrejelzést. Egyrészt érdemes a kamatok alakulását figyelni. A jegybanki alapkamat és az Európai Központi bank kamata közötti változások nagyban befolyásolják, hogy az euró erősödni vagy gyengülni fog. A gazdasági mutatók figyelése bonyolultabb feladat, ezt inkább hagyjuk meg az elemzőknek.

Az EURO árfolyamváltozásokat technikai elemző módszerek segítségével is előrejelzik. Ezek alapján trendeket, indikátorokat, alakzatokat figyelnek. Vannak bizonyos sémák is, melyek ismétlődnek. A technikai elemzések a leggyakoribb módszerek közé tartoznak, és meglehetősen univerzálisak. Persze ahhoz, hogy ezeket használni tudjuk, értenünk is kell ezeket a trendeket, sémákat. Ha biztosra akarunk menni, akkor a technikai elemzéseken alapuló előrejelzéseket figyeljük az EURO árfolyamával kapcsolatban.

Címkék#hitel#euró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!