A falvak mozgatórugói

2021.08.25. 11:30

Milliárdos keretből pályázhatnak a civil szervezetek

A megyeszékhely és a megye civil szervezeteinek képviselőivel személyes konzultációt folytatott Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, aki a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen is részt vett.

Rimányi Zita

20210824 Veszprém Betekints Hotel Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkára fóruma helyi civilekkel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A helyi civil szervezetek vezetőivel, tagjaival találkozott, akik többek közt önkéntességgel, idősgondozással, fiatalok és fogyatékossággal élők támogatásával foglalkoznak. Beszélt nekik a pályázati lehetőségekről és kíváncsi volt ötleteikre. Többek közt arról is szó esett, hogy a koronavírusjárvány enyhülése nyomán hogyan szervezhetők újra a közösségi rendezvények, hiszen számos alapítvány, egyesület főként azok révén látja el küldetését.

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága úgynevezett megyejárásokat tart. Veszprémben Szalay-Bobrovniczky Vince arról is beszélt, hogy 2018-ban ötmilliárd forint volt a Nemzeti Együttműködési Alapban (NEA). Ekkora volt az az összeg, amire civil szervezetek támogatást igényelve pályázhattak. Jelenleg már tízmilliárdos ez a keret, jövőre 15 milliárdra emelkedik. A NEA-t kiegészítik olyan pályázati források is, melyek révén például nemcsak gépkocsi bérléséhez, hanem beszerzéséhez és ingatlanvásárláshoz is kérhető anyagi segítség. Ilyen a Magyar Falu program Falusi Civil Alapja, amelynek keret- összegére már tavaly is lehetett pályázni. Mintegy ötmilliárd forintot osztottak szét az ötezer lakosnál kisebb települések civil szervezetei közt. A Városi Civil Alap mintegy 4,8 milliárd forintos keretének pályázatait idén írták ki először.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint október 4-én jelenteti meg a Bethlen Gábor Alapítvány a NEA 2022-es pályázati kiírásait, ami a Veszprém megyei civil szervezeteknek is fontos információ. Így már a jövő év elején az egyesületek, az alapítványok rendelkezésére állhatnak a források. Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a térségben élők és a civilek, együttműködéseik támogatását is jól szolgálják az említett alapok. Elmondta, hogy a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben is óriási lehetőséget jelentett, hogy 32 civil szervezet pályázott sikeresen, és összesen 45 millió forint támogatáshoz jutottak. Ezzel a települési önkormányzatokról terhet vettek le, például programokat, falu­napokat szerveztek meg. Falusi közösségek jártak jól így. A kistelepülések mozgató­rugói a civilek – jegyezte meg a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!