gazdaság

2021.08.11. 13:00

Változás az áfa-fizetésben és vámban

Az internetes rendelések egy részénél új világ jött el júliustól.

Rimányi Zita

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tájékoztatása szerint júliustól új szabályok vonatkoznak a külföldről rendelt árukra. A 2021 júliusáig érvényben lévő korábbi szabályok szerint a 22 eurónál kisebb értékű, az Európai Unión kívülről rendelt termékek után nem kellett áfát és vámot fizetni. Júliustól viszont minden külföldről – akár az EU-n belülről vagy kívülről – vásárolt termékre ki kell fizetni az áfát. Ez egyben jó eséllyel drágulást jelent több terméknél. A vámmentesség 150 euró értékig érvényes júliustól a legtöbb termékre.

Mivel Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, az ottani webáruházak már harmadik országbelinek minősülnek. Tehát ha onnan rendelünk termékeket Magyarországra, akkor erre a vásárlásra az új, júliustól érvényes szabályok vonatkoznak és áfa terheli a küldeményeket és vámügyintézéssel jöhetnek az országba. Kivételt képez azonban Észak-Írország: az itt működő webáruházak az uniós piac részeinek számítanak, így rájuk nem vonatkozik az új kötelezettség.

A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változott. A 150 eurónál olcsóbb termékeknél a postai vámkezelési díj 399-1899 forint között mozog, a tényleges összeg függ attól, hogy online fizetéssel történt a vásárlás vagy utánvéttel. Ha az online fizetést választjuk, az minden variációban néhány száz forinttal kevesebbe kerül, mint az utánvétes fizetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!