Mit vesz be a gyomrunk?

2021.09.10. 11:30

A gabona és a liszt már drágult, a kenyér, a pékáru ősszel fog

A munkabérek, a benzin, a gabona ára is nőtt. Ebből következik: kenyérdrágulás várható hamarosan. Nem minden pékség döntött azonban még, hogy mikor és mennyit emel. Kérdés, mit vesz be a vevők gyomra e téren, és arra is gondolnak-e, mennyire egészséges, amit megesznek.

Rimányi Zita

A KSH szerint három év alatt száz forinttal nőtt a fehér és a félbarna kenyér átlagára, jelenleg 393 és 342 forint közötti. A kovásszal készülő kézműves kenyerek jellemzően drágábbak, de sokaknak ajánlottak

Harmati László malomtulajdonos elmondta, hogy nem csak az általuk termelt búzát őrlik meg, vásárolnak is. Tapasztalták, hogy utóbbiak ára már megugrott. Úgy fogalmazott, az alapanyagaik beszerzésének költségemelkedése tavasz óta folyamatos. Van ebben jó is szerinte: a gabonatermelőknek jobban megtérül így a befektetett munkájuk.

Azt Harmati László szerint nehéz megjósolni, hány százalékkal kell majd nekik is megnövelniük áraikat. Ez azon is múlik tájékoztatása alapján, milyen egyezségre jutnak a gazdákkal. A helyzet malomipari cégüket is megterheli, ezért ősszel várhatóan változnak az áraik. Az biztos, hogy a minőségből nem engednek. Partnereik bizalma nekik sokat számít, csak olyan liszt kerülhet ki malmukból, amelyet eddig is elvártak tőlük elégedett vevőik.

A lisztárak emelkedését egy veszprémi pékség tulajdonosaként tapasztalta Papp Zsanett Odett. El is kell mennie ezért az alapanyagért, így az üzemanyagköltségeik is növekedtek. Mivel náluk a termelés különösen munkaerő-igényes folyamat – ugyanis hagyományos módon, kovásszal készülnek pékáruik –, a kiadásaikra a munkaerőköltségek növekedése is rárakódik. – Ahogy figyelem az ágazatunkat, akadnak pékségek, amelyek már árat is emeltek. Mi még nem döntöttünk erről, de még ebben az évben muszáj lesz nekünk is – jegyezte meg.

A KSH szerint három év alatt száz forinttal nőtt a fehér és a félbarna kenyér átlagára, jelenleg 393 és 342 forint közötti. A kovásszal készülő kézműves kenyerek jellemzően drágábbak, de sokaknak ajánlottak

Takács Zoltán pék úgy véli, sokan nincsenek tisztában azzal, mitől jobb egy kenyér, melyiket miért éri meg megvenni. Sokan nem tudják, melyik hatására mi játszódik le a bélrendszerben.

A valóban kovásszal készült péktermékek készítése során előfermentálás, mondhatni, előemésztés történik, ami megkönnyíti az élelmiszer értékes anyagainak hasznosítását, feldolgozását. Takács Zoltán, aki harminc éve dolgozik a szakmájában, arról is beszélt, hogy egy nagyvállalatnál termékfejlesztéssel foglalkozott, most pedig saját cégét irányítja. Csak olyan – saját szavaival élve – magmentő kenyereket sütnek, amelyek nem terhelik a szervezetet, és egy hétig fogyaszthatók. A szakember szeretné, ha minél többekhez eljutnának azok az információk, minél többen hozzájutnának ahhoz a tudáshoz, ami alapján valóban okosan, takarékoskodva tudnak dönteni, a kenyereknek nem- csak az árát, hanem a termelési költségét és a minőségét is figyelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!