Értékes gyümölcs a szilva

2021.09.14. 06:50

Bőséges termés várható a litéri szilvafásban

Beérett a szilva, napok kérdése és megkezdődik a szüret.

B. Virág Rita

20210908 Litér Miklós Tamás gyümölcstermelő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Miklós Tamás termelő szerint az idei, különösen aszályos időjárást alaposan megszenvedte szinte minden gyümölcsfa, így a szilva is. Miklós Tamás műszaki informatikusként végzett, igazi kereskedőcsalád az övék, így örömmel vette át szüleitől a kapunyitókkal és kovácsoltvas forgalmazásával foglalkozó céget. A 2008-as válság azonban nehéz helyzetbe hozta az ő vállalkozását is, ezért új lehetőségek után nézett. Litér mellett a család rendelkezett egy kisebb földdel, hosszas vívódás után Tamás és felesége, Angéla úgy döntöttek, gyümölcsöst telepítenek rá.

Miklós Tamás 2009-ben beiratkozott a keszthelyi főiskola kertészmérnök szakára, majd 2011-ben – hosszas papírmunkát követően – elültették az első fákat. Egy hektárra barack, egy másikra szilva került. Az új ültetésű fákat azonban alaposan megrágták a villanypásztoron is átjutó szarvasok és őzek, a növények egy szezon alatt alig jutottak valamire. Egy év múlva sikerült újabb két hektárral bővíteni a területet, külső tárolókat telepítettek, és kezdetleges, csepegtetős öntözőrendszert építettek ki. Szerencsére mostanra sikerült még egyet előrelépniük, mára négy hektáron szilva- és két hektáron barackfát gondoznak.

– Különleges mikroklímája van ennek a területnek. A környező dombok nagyon sokszor felfogják az esőt, emiatt itt jóval kevesebb csapadék hullik, mint a környező területeken – mutatott rá Miklós Tamás. – A szakemberek úgy tartják, azok a területek, amelyek évente 250 milliméternél kevesebb csapadékot kapnak, az már sivatagnak számít. Nos, itt 2012-ben mindössze 230 milliméter esett – magyarázta a termelő.

Miklós Tamás háromféle szilvát is termel: az apróbb szemű Presentát, amely szeptember végén, október elején érik, a nagy méretű Top Hitet és Stanley-t, amelyek hatalmas gyümölcseikkel azonnal kóstolásra sarkallnak minden arra járót.

– A gyümölcstermesztés rengeteg tapasztalattal jár. Minden idényben újabb és újabb kihívásokkal találjuk szembe magunkat. Az aszály és a meleg több ízben is próbára tett minket és a fákat is – hangsúlyozta.

Mint ismert, 15 Celsius-fok alatt nehezen vagy egyáltalán nem tud fejlődni a gyümölcsfa. Idén sokáig elhúzódott a rossz idő, gyakorlatilag kimaradt a tavasz, látható volt Litéren is, hogy kevésbé gyarapodtak a fák, nem tudtak a várt módon megerősödni. Aztán a hűvös idő nagyon hirtelen forróságba váltott, 15-ről 35 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kánikula ugyancsak megálljt parancsolt a növények fejlődésének. A barackon például érezhető volt, hogy nem beértek a gyümölcsök, hanem szinte meg­aszalódtak. Az aszályos, száraz időjárás pedig még egy lapáttal rátett a gondokra. A szilva csak nehezen tért magához, és a később érő fajták még most óhajtják, várják a csapadékot. Épp ezért Tamásék rendszeresen végeztetnek levélanalízist és talajvizsgálatot, amellyel ellen­őrizni tudják, hogy megfelelő-e a növényekben a tápanyagok szintje. A gondoskodó odafigyelésnek köszönhetően sikerült megmenteni az ültetvényt, és nagyon örülnek az idei bőséges szüretnek.

Miklós Tamás szerint sajnos a szilvát a köztudatban alábecsülik, pedig hasonlóan értékes flavonoidokat tartalmaz, mint a most felkapott bogyós gyümölcsök.

– A legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsről beszélünk, amelynek kiválóak az élettani hatásai is. Készíthetünk belőle lekvárt, dzsemet, gyümölcslevet, fagyasztva sokáig eláll, aszalva különösen ízletes, és akkor még nem említettük, hogy gombócba, nyersen megunhatatlan. Mi leginkább friss fogyasztásra, eladásra kínáljuk, azonban a maradékot, a legérettebbeket feldolgozzuk.

Tamás és felesége hatalmas automata főzőüstökben, hagyományos módszerekkel készítenek a gyümölcsből lek­várt. Nem használnak sem cukrot, sem tartósítószert, sem egyéb adalékanyagot a szilvához. A mindenmentes szilvalekvár mellett készítenek chilis-csokist, vörösboros-rozmaringost és rumos-fahéjast is. Érdekes, hogy az alkoholos változatba nemcsak aromát, hanem kiváló minőségű rumot is tesznek.

– Az idei nyár és egyelőre az ősz nem kedvez a szilvaültetvényeknek. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan. Bízunk benne, hogy jövőre több csapadék érkezik térségünkbe, és akkor elégedettebbek lehetünk. Ennek ellenére kitartunk, és jövőre még sikeresebb évet zárunk. Célunk, hogy kiváló minőségű szilvával lássuk el a környéket – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!