Hiányzik a csapadék

2022.02.24. 06:50

Közeledik a tavasz, kezdődik a szőlőmetszés

Kifelé haladva a télből, a metszési időszak elején, jelen állás szerint bizakodhatnak a szőlősgazdák a jó termésben. Legalábbis az évszak hozott annyi hideg napot, hogy a kártevők nagyrészt elpusztuljanak.

Szijártó János

Így fogalmazott Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, akit a szőlőültetvények mai általános állapotáról kérdeztünk.

Borbély Tamás, aki a szakma rangos elismerését, Az Év Bortermelője címet is magáénak mondhatja, a Naplónak elmondta, hogy az idei tél sem mondható keménynek, mégis volt néhány összefüggő időszak, amikor napokig megmaradt a hó, miközben a hőmérséklet nem emelkedett nulla Celsius-­fok fölé. Ez önmagában bizakodásra adhat okot, hiszen a kártevők nagyobb része jó eséllyel nem telelt át, habár ez függ az ültetvény fekvésétől, a fajtától, valamint a növény év közbeni egészségi állapotától. Tény ugyanakkor, hogy az enyhülő telek alkalmazkodásra késztetik a termelőket. Idén ez nem tűnik problémának, most inkább csapadékra lenne még szükség. 

Kezdődik a metszés a szőlőültetvényeken Forrás: Szijártó János/Napló

Azt is megtudtuk, hogy a nagyobb területeken már megkezdték a metszést, a kisebb birtokok gazdái még sokan kivárnak, hiszen ezt a szőlő szempontjából meghatározó munkálatot igazából akkor szabad elkezdeni, amikor a nagyobb fagyoktól már nem kell tartani. 

Természetesen túl sokáig halasztani sem lehet, azt semmiképpen nem érdemes megvárni, amíg a nedvkeringés megindul, és a metszési felület „könnyezni” kezd. 

Vannak gazdák, akik a metszés megkezdése előtt rügyvizsgálatot végeznek, azaz a termőrügyet éles késsel a hosszanti tengelye mentén kettévágják. Ha a metszési felület halványzöld, nem barna, akkor a rügy ép, belőle egészséges hajtás fejlődhet. Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor a rügy károsodott, de kedvező körülmények között még hozhat hajtást, és fürtöt is fejleszthet. Ha a rügy alapja, vagy a teljes metszési felület megbarnult, akkor az már nem fog kihajtani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!