Helyi termékek

2022.03.31. 17:00

Piaccal és vegyesbolttal gyarapodtak a nyárádiak

Ünnepélyes keretek között adták át a helyi piacnak és Bitva Vegyesboltnak otthont adó épületet csütörtökön Nyárádon.

Polgár Bettina

A nemzeti színű szalagot Kovácsné Antunovics Ildikó, a Belügyminisztérium Szociális Szövetkezeti Koordinációs Osztályának vezetője, Pajak Károly, Süle Katalin és Kovács Zoltán (balról jobbra) vágta át

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Az alkalmon felléptek a helyi óvodások, valamint a Nyárádi Dalárda, majd Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános mezőgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke és Pajak Károly, Nyárád polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Kovács Zoltán elismerését fejezte ki a beruházás kapcsán, valamint felhívta a figyelmet a környék jó termőhelyi adottságaira és a helyi foglalkoztatást is előremozdító vidékfejlesztési programra. Mint mondta, a nyárádi termékek ízletesek, jó minőségűek, és rövid úton jutnak el a termőföldtől az asztalig.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki a beruházás kapcsán
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Süle Katalin ugyancsak méltatta a fejlesztéseket, illetve példaértékűnek nevezte a helyi termelést. Pajak Károly kiemelte, évről évre bővül a nyárádi gazdaság a növénytermesztés és az állattartás tekintetében. - Biogazdálkodásban friss, vegyszermentes helyi termékekkel látjuk el a lakosságot, valamint a gyermek- és szociális étkeztetést biztosító konyhát. Éves szinten körülbelül hatezer húscsirkét, 30 húsmarhát, 80 sertést, 12 ezer tojást, továbbá több tonna paprikát, paradicsomot, zöldséget és burgonyát értékesítünk – mondta el a polgármester.

Az eseményen kézműves termékeket, virágokat is lehetett vásárolni
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Hozzátette, a termelés a Start Mintaprogramban történik, az értékesítés pedig a szociális szövetkezeten keresztül valósul meg. A szociális szövetkezet dolgozói a közfoglalkozásból érkeztek. - Ez az épület nagy előrelépés az értékesítésben és a község ellátásnak biztosításában. A rövid ellátási lánc lényege a termelő és a vevői közötti távolság lerövidítése. Ennél rövidebb út pedig nem nagyon létezik, hiszen a helyi piactól ötven méterre termeljük a paprikát és a paradicsomot – mutatott rá Pajak Károly. Hozzátette, a boltban a helyi portékák mellett a környező szociális szövetkezetek termékeit is értékesítik, emellett házhozszállítási rendszert is szeretnének kidolgozni.

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Megtudtuk, a beruházás vidékfejlesztési pályázaton keresztül valósult meg, a projekthez több mint 46 millió forint támogatást kaptak és közel 7 millió forint önerőt biztosítottak.

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Az épületet Baráth Julianna református lelkipásztor és Horváth József esperes-plébános áldotta meg, majd a nemzeti színű szalag átvágását követően helyitermék-kóstolóra invitálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!