A közösséget szolgálja

2022.03.05. 08:00

Traktort vettek a Magyar falu program pályázata révén Bakonyszentivánon

A pályázati forrásból vásárolt traktor és tartozékai hozzájárulnak a rendezett falukép kialakításához és fenntartásához, megkönnyítik a közfeladatok ellátását.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán képviselőjelölt adta át az új traktort Frum István polgármesternek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ünnepélyesen átadták a Magyar falu program (MFP) révén az önkormányzat által közel 13,5 millió forint értékben vásárolt traktort és tartozékait pénteken a művelődési ház előtt. Fehér Mária címzetes főjegyző Reményik Sándor Akarom című versét olvasta fel, majd Frum István polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a kormány célja a programmal, hogy a vidéki emberek igényesek legyenek a környezetükre, büszkék legyenek a falusi életformára. Minden települést meghatároz a róla kialakított első benyomás, az a kép, amelyet elsőként a közterületek jellege ad. A környezet nagyban befolyásolja az ott élők életminőségét is. 

 

A faluvezető felidézte, hogy 2021 júniusában nyújtották be a pályázatot, és az elnyert összegből traktort, fronthidraulikát, pótkocsit, hótolólapot és rézsűmulcsozót vettek a közfeladatok ellátása, a közterületek karbantartása, javítása és az ehhez szükséges eszközök biztosítása érdekében. Az eszközök két-három ember munkáját váltják ki, könnyebbé teszik a zöldterületek gondozását, az ingatlanok állagmegóvását, a hóeltakarítást és a szállítást, ami óriási segítség, hisz a közfoglalkoztatottak száma egyre csökken. Becsülni kell a falu fejlesztésére tett minden lépést, pályázati támogatásokkal haladhatnak előre, tette hozzá Frum István. 

 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében elmondta, a modern gépek adapterekkel megsokszorozzák a község közterület-karbantartási erejét, segítik a munkát. E pályázati célt maguk a polgármesterek fogalmazták meg. 

 

– Évente országosan több mint 500, Veszprém megyében 30-40, Pápa térségében 10-12 település jut közterületi eszközökhöz összesen 15 milliárd forint értékben, nemcsak traktorhoz, hanem ágvágóhoz, -darálóhoz, fűnyíróhoz, motorfűrészekhez. A MFP több mint húsz pályázati ablakára ezer milliárd forint jut az idei forrással együtt, tehát ez a kistelepüléseknek olyan versenyképesség-növelő lehetőség, amit önerőből nem tudnának finanszírozni. Biztatom a polgármestereket, hogy továbbra is tervezzenek a közösség javát szolgáló pályázatokkal – számolt be Kovács Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!