Újabb nagy lépés a zöldebb jövőért

2022.05.18. 16:00

Bevezetik a repohár rendszert a veszprémi állatkertben

Remek ötlettel álltak elő a Veszprémi Állatkertben. Kivezetik az egyszer használatos műanyag poharakat, és bevezetik a repohár rendszert. Az állatkert ikonikus állatainak portréival és QR kódos térképpel, illetve magyar és angol felirattal is ellátott új poharak visszaválthatóak, vagy akár emlékként haza is vihetőek.

Molnár Sándor

Koloszár Anita, Török László és Tompos Szabina mutatták be az új repoharakat Fotó : Molnár Sándor/Napló

A mai naptól hivatalosan is bevezetésre kerülő új szolgáltatást Török László ismertette sajtótájékoztató keretében. Az állatkert-igazgató beszélt a mai modern állatkertek sokrétű feladatáról, megemlítve a fajmegőrzést, a környezeti nevelés és az oktatás fontosságát, a természetvédelmi tevékenységeiket és azt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak mindezek mellett a környezet védelmére is. Megjegyezte, hogy három éve kitiltották a pet palackokat és megszüntették a műanyag szívószálak használatát. Emellett az új létesítményeik már egyértelműen a környezettudatosság jegyében épültek. Például napelemeket telepítettek az új épületek tetejére, nagy mennyiségben, földalatti tartályokban gyűjtik és hasznosítják az esővizet is az állatkertben. 

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Az üzemeltetési költségek alacsonyan tartása mellett a környezettudatos megoldásokkal pedig példát mutathatnak és felhívhatják a figyelmet környezetünk védelmére és a klímaváltozás veszélyeire. Éppen ezért, most egy újabb környezetbarát megoldással járulnak hozzá környezetünk megóvásához, hiszen június 18-tól bevezetik a repohár rendszert. Mostantól a korábban használt eldobható üdítőitalos poharak helyett, az állatkert ikonikus állatainak portréival díszített látványos poharakban kínálják az innivalót. A poharakért 400 forint betétdíjat kell fizetni, de ezek a látogatás végén a teljes összegért visszaválthatóak, illetve ajándékként, emléktárgyként haza is vihetőek. Kétféle méretben, négy állatportréval készült el a poharak első szériája, amelyeken a turista forgalom miatt angol és magyar nyelvű felirat, illetve QR kód is található, amellyel előhívható az állatkert térképe. Az új szolgáltatást négy hétig tesztelték a látogatók körében, és a rendszer - amelyet elsőként vezettek be a hazai állatkertek közül - a látványos poharakkal nagy sikert aratott. Vannak, akik már gyűjtik is őket, ezért azt tervezik, hogy a nyár elején újabb ikonikus lakók fotói kerülnek majd fel a poharakra. 

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Az új rendszer bevezetésével éves szinten akár 500 ezer egyszerhasználatos pohár menekül meg attól, hogy a szemétben végezze. Elhangzott az is, hogy a visszaváltott, elmosogatott poharakat bizonyos idő után, ha már elhasználódtak, ledarálják és újrahasznosítják majd őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!