Egészséges zamatok

2022.05.09. 10:00

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta növények

A Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívta fel a figyelmet.

Szijártó János

A tájfajta paradicsompalánták termesztése a szín- és ízgazdagság megőrzését szolgálja Fotó: ÖMKI

A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai táj adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal vagy bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. 
Az ÖMKI tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre jobban megismerhettük az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabonaliszteket. Ezek a már kiskereskedelmi forgalomba került ősgabonalisztek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges és különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra biztat mindenkit, hogy aki teheti, ültessen sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, akár a teraszon. 
– A tájfajta paradicsom­palánták termesztése a genetikai sokszínűség, a szín- és ízgazdagság, nem utolsósorban pedig agrárörökségünk hatékony megőrzését szolgálja. Kutatóintézetünk évek óta kiemelt figyelmet fordít rájuk. Sokat teszünk azért, hogy májusban évről évre egyre több ilyen paradicsompalánta jusson el a kiskertekbe – számolt be Drexler Dóra, az ÖMKI ügyvezetője a kezdeményezésről. 
– A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk – hangsúlyozta a szakember. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!