A termés sem lesz rossz

2022.06.01. 09:00

Sikeresen befejeződtek a tavaszi szántóföldi munkák

Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon – derült ki Nagy István agrárminiszter minapi tájékoztatójából.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

A miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának arra a 2022. május 11-i jelentésére hivatkozott, miszerint az összes lényeges tavaszi vetésű növény – kukorica, napraforgó, szója, tavaszi árpa, zab, cukorrépa, burgonya, borsó – vetése  befejeződött. 
Az őszi vetésű gabonák helyzetéről azt mondta, hogy az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően javultak a kilátások. A tavaly novembertől idén áprilisig uralkodó szárazság negatív hatása az őszi állományok közül leginkább a repce esetében látható, amelynek idén a szokásosnál alacsonyabb a vetésterülete is. 
Összességében a jelenleg elérhető információk alapján a 2022-es termés tekintetében ez idáig nem vetődött fel olyan körülmény, ami az eredményeket lényegesen veszélyeztetné. Ez ma különösen jó hír, viszont a különböző színekben pompázó szántóföldek látványa sem elhanyagolható. A tavaszi színkavalkád önmagában is ámulatba ejtő, de megnyugtató azt tudni, hogy várhatóan a termés sem lesz rossz idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!