Gazdaság

2023.01.30. 12:00

Közel harminc százalékkal több volt az új megrendelés az építőiparban

Tizenkét százalékkal meghaladta az építőipari termelés értéke az egy évvel korábbit 2022 első három negyedévében Veszprém vármegyében.

Marton Attila

Az építőipari termelés országosan 3,2 százalékkal növekedett tavaly januártól szeptember végéig, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék 2022. 1-3. negyedév című kiadványából. A Veszprém vármegyei székhelyű, legalább öt munkavállalót foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 59,9 milliárd forint volt a fenti időszakban, ami 12 százalékkal haladta meg a 2021 első három negyedévére vonatkozó értéket. A kiadványban kitértek rá, a termelés bővülését a kibocsátás közel háromnegyedét adó épületépítések 13 százalékos, és az egyéb építmények építésének 12 százalékos volumennövekedése eredményezte. Miközben az építőipar új megrendelései országos szinten 5,1 százalékkal csökkentek, addig a vármegyei építőipari szervezetek tavaly szeptember végéig 55,1 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, ami 28 százalékos volumennövekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!