Ismét az élmezőnyben

2023.02.26. 14:12

A hazai nagyvárosok között Veszprém áll a második helyen a fenntarthatóságot tekintve

Kiemelkedik a hazai nagyvárosok közül Veszprém a gazdasági helyzet, a fenntarthatóság és az élhetőség szempontjából – állapította meg egy közelmúltban készült kutatás.

Marton Attila

A felmérés eredményét Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) ismertette a napokban tartott közgyűlésen. Elmondta, Sikos T. Tamás és Szendi Dóra A hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságának mérése 2020–2021 című tanulmánya a Központi Statisztikai Hivatal Területi Statisztika című folyóiratában jelent meg a közelmúltban. 

A tanulmányban a fenntarthatósággal kapcsolatban a kutatók három pillért vizsgáltak a fővárost követő 25 legnagyobb hazai településen: környezet (természeti környezet, erőforrás- és hulladékgazdálkodás); gazdasági versenyképesség és sokszínűség, valamint helyi társadalom (emberek, életkörülmények). A vizsgálat eredményeként a városok gazdasági és környezeti szempontú komplex fenntarthatósági rangsorát állították fel. A kutatók öt csoportba sorolták a hazai nagyvárosokat az eredmények alapján. A legdinamikusabban fejlődő és legélhetőbb kategóriába két város került: Veszprém és Győr. Bár összesítésben Győr egy hajszállal megelőzte Veszprémet, a három vizsgált tényező közül kettőben is Veszprém teljesített jobban. 

A tanulmányban azt írták, a két város komplex indexei alapján Győrnek a munkalehetőségekben és az innovációban, addig Veszprémnek az élhetőségben és a fenntarthatóságban erősebb a pozíciója. Veszprém helyzetét értékelve azt írták, a rendszerváltás után a város gazdasága megsínylette a nehézipar leépülését, azonban később a tőkeerős multinacionális vállalatok betelepülése segített a településnek innovációs képességének növelésében. Megállapították, a Pannon Egyetem meghatározó szerepet tölt be a város tudományos életében, a K + F-ráfordítások Veszprém vármegyében a GDP 3,44 százalékát teszik ki. Hozzátették: azt, hogy Veszprém élhető város, az is mutatja, hogy a városlakók lakókörnyezetükkel való elégedettsége tízes skálán 7,8. Megjegyezték, a város a megújuló energiaforrásokra egy főre vetítve a megyei jogú városok között a harmadik legjelentősebb támogatási összeget kapta az elmúlt években. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!