III. Natúr Sümeg borászat

2023.04.30. 15:30

A miniszter is megkóstolta a natúr borokat

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a III. Natúr Sümeg borászati szakmai rendezvényt a barokk kisvárosban április végén.

Szijártó János

Magyarország szinte minden borvidéke képviseltetette magát a Natúr Sümeg hétvégi rendezvényen. Még Nagy István agrárminiszter is meglátogatta a résztvevőket és néhány finom bort meg is kóstolt Fotó: Szijártó János

Magyarország szinte minden borvidéke képviseltette magát a Natúr Sümeg rendezvényen, ami megfelelt a szervezők eredeti szándékának. Rajtuk kívül érkeztek borászatok a Felvidékről, a Szerémségből és a Partiumból is a Püspöki Palotában tartott, jelentős érdeklődés által kísért rendezvényre. Még Nagy István agrárminiszter is tiszteletét tette, és beszédében elismeréssel szólt a sümegi kezdeményezésről. 

– A programkínálatot elnézve és az itteni borászok munkáját megismerve úgy látom, hogy számukra is fontos a versenyképesség erősítése, a minőségi élelmiszer-előállítás biztosítása, a környezetkímélő gazdálkodás és a helyi értékek megőrzése. Ezen keresztül maga a vidék is erősödik – mondta az ünnepélyes megnyitón a miniszter. 

Nagy István hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és az ökológiai gazdálkodás támogatását. Hozzátette, a magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére és segítségére, ám ezzel együtt szükség van az ágazati összefogás erősítésére. Úgy vélte, a 2021-ben elindított Natúr Sümeg borászati rendezvény évről évre hitet tesz az ökológiai szőlőművelés, a természetes borkészítés és a fenntarthatóság mellett.

Fotó: Szijártó János

A miniszteri köszöntő után Egly Márk, a Natúr Sümeg ötletgazdája, a program főszervezője kalauzolta végig Nagy Istvánt a Püspöki Palotában bemutatkozó Kárpát-medencei natúrborászatok standjainál, ahol rengeteg érdeklődő kóstolgatta a finomabbnál finomabb nedűket. Érvényesült a Natúr Sümeg alapelve, hogy a magyar borvidékek képviselői mellett a Kárpát-medence magyar natúrborászai és nemzetközileg elismert biodinamikus szőlőművelési szakértői is állandó résztvevői legyenek az eseménynek. A rendezvény az elmúlt években jelentősen bővítette hazánkban a biodinamikus szőlőművelés és a natúr bor készítésének ismeretanyagát. A komoly szakmai értéket és ismereteket felmutató programban magyar és külföldi szakértők előadásai, konferenciabeszélgetések, prezentációk is szerepeltek, a borok iránt érdeklődők pedig a történelmi Magyarország legjobb natúr borait ismerhették, kóstolhatták meg szombaton egy igazán szép környezetben. 
 

 

Címkék#bor#natúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!