Remek minőségű nedűk

2023.05.05. 20:00

Tizenhárom bor kapott nagy aranyat

Tizenhárom nagy arany, hatvankilenc arany, száznegyvenegy ezüst és negyven bronz minősítést osztott ki a zsűri a Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács által rendezett idei borversenyen.

Szijártó János

Immár harmincegyedik alkalommal rendeztek borversenyt a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán

Fotó: Szijártó János/Napló

A megmérettetésre 263, túlnyomó többségében remek minőségű bort neveztek be a gazdák, a részletes értékelést ezúttal nyáron, a badacsonyi borhéten ismerhetik meg a termelők és a nedű kedvelői. Maga a verseny a napokban zajlott a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutatóállomásán, ahol több bírálóbizottság is vizsgálta, ízlelte a mintákat.

A résztvevőket Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke köszöntötte először, majd Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester fogalmazta meg gondolatait. - A badacsonyi jövő szempontjából három dolog szükséges. Egyrészt, hogy legyenek szőlőterületeink, s ehhez társuljon szakértelem és kedv, és végül jöjjenek a vendégek, akik megkóstolják az itteni borokat - hangsúlyozta. 

Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campus főigazgatója, egyetemi tanár a gondolatmenetet folytatva azt mondta, múlt nélkül nincs jelen és nincs jövő. - Szőlészeti és borászati intézet vezetőjeként büszkén mondhatom, hogy itt a szép múlt adott, s bár a jelenben akadnak problémák, a kollégák hozzáállása biztató jövőt vázol a szakma elé. Itt komoly munka folyik, hiszen a borbírálatokkal visszajelzést adunk a gazdáknak, annak tudatában, hogy a szőlő és bor olyan értékteremtő egység, amelyre szüksége van az agráriumnak - tette hozzá.

Fotó: Szijártó János/Napló

Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia örökös tiszteletbeli elnöke is üdvözölte a résztvevőket, s néhány általa elmondott praktikus tanács, illetve az ágazat egészét érintő információk közlése után megkezdődött a harmincegyedik alkalommal megrendezett, tizenhárom nagy aranyat "termő" badacsonyi borverseny.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!