Mezőgazdaság

2023.06.13. 20:00

Fontos a szőlőkabóca elleni védekezés

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre hívta fel a gazdák figyelmét a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a napokbant kiadott közleményben.

Szijártó János

Régmúltra tekint vissza a szőlészet a Balatonnál

Forrás: archív

A szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó kórokozót, az  elmúlt években Balaton-felvidéki és a Badacsonyi Borvidéken egyre több helyen azonosították, s ennek következtében jelenleg  is növény-egészségügyi zárlat van érvényben. A kórokozó elleni védekezés egyetlen formája a kórokozót terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni, évente 3 alkalommal történő védekezés. A felhívás alapján az első kezelést a szőlő virágzása után, legkésőbb június utolsó hetében, a második kezelést az első kezelés után 2-3 hét múlva, legkorábban júliusban, legkésőbb  július  második felében kell elvégezni. A harmadik kezelés optimális időpontjáról újabb védekezési felhívást adnak majd ki.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv vizsgálatai szerint a Balaton-felvidék és a Badacsonyi borvidék szőlőültetvényein az amerikai szőlőkabóca tömeges lárvakelése az idén május utolsó hetében volt tapasztalható, ezért fontos, hogy az első kezelést a szőlő virágzása után a lehető leghamarabb elvégezzék a gazdák. A védekezéshez használható rovarölő szerek listáját a felhívás mellékletében tette közzé a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal. Fontos tudni, hogy a szőlőkabóca lárvái a szőlőnövény törzsein találató hajtásokon is táplálkozik, így az eredményes védekezés feltétele a permetezés előtti törzstisztítás, vagy ennek hiányában a szert azokra a részekre is ki kell juttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!