Magyarország egyik legszebb kisbirtoka

2023.11.06. 14:00

Folytatódik a szőlőtelepítés a Folly Arborétumban (képgaléria)

A Bor és Piac szaklap által indított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka megmérettetésen kisbirtok kategóriában a harmadik helyezést érte el a Folly Arborétum és Borászat. Nagy Leopoldot, a Folly szőlészeti és borászati ágazatvezetőjét kérdeztük az előzményekről és a náluk folyó munkáról, körülményekről.

Szijártó János

Ma már országos, sőt nemzetközi hírnévnek örvend a Folly Arborétum és Borászat, amelyet Nagy Leopold szőlészeti és borászati ágazatvezető mutatott be munkatársunknak

Fotó: Szijártó János/Napló

– Többféle szőlővel, illetve borral dolgozunk, megtalálható nálunk az olaszrizling, a szürkebarát, a muscat ottonel, a kéknyelű és a budai zöld. Szőlőterületünk a badacsonyi borvidéken, Badacsonyörsön található, amelyből mintegy 3,5 hektár az arborétumon belül helyezkedik el. Termőterületeink másik része az arborétum szomszédságában van. Utóbbiaknál jellemzően új, egy-két éves telepítésről beszélhetünk, mivel nagy hangsúlyt helyezünk az ültetvények megújítására Négy éve kezdtünk foglalkozni rajnai rizlinggel, amely nem egy jellemző badacsonyi fajta, de kiemelt figyelmet fordít rá pincészetünk. A borvidéken alig ötven hektár termőterület van belőle – hangsúlyozta Nagy Leopold.

A Folly Arborétum és Borászat évente nagyjából 50-60 ezer palack bort állít elő, miután 2020-ban átadták a modern pincét is magában foglaló új borászati épületüket.

Kapacitásukat tekintve 100 ezer palackot tudnának előállítani, amelyre szükség is lesz a lassan termőre forduló új ültetvények miatt és a tervezett jövőbeni telepítések okán. – Vannak még telepítésre váró területeink, nagyjából tizenkét hektárban gondolkodunk, a következő néhány év erről szól majd. Igazából ehhez terveztük az említett kapacitást. Ami az értékesítést illeti, egyre több helyen vagyunk jelen borainkkal, de kimagaslónak mondható a helyben eladott mennyiség. Látjuk, tapasztaljuk, hogy növekvő igény mutatkozik a termékeinkre, és a nemzetközi versenyek eredményei is visszaigazolják azt, hogy jó borokat állítunk elő. Újdonság, hogy vörösborral is foglalkozunk, de itt még kialakulóban van a stratégiánk abban a tekintetben, hogy el kell döntenünk, konkrétan mit is szeretnénk megmutatni Badacsonyból – fogalmazott Nagy Leopold.

Hozzátette, az idei év náluk is az egyik legnehezebb volt növényvédelmi szempontból, tulajdonképpen minden megtörtént, ami megtörténhetett. – Aki nem kezdte el időben a növényvédelmet, annál a várható termés nagyobb része már a tavasszal, nyár elején elment. Mi igyekeztünk mindent betartani, de így is mintegy harmincszázalékos visszaesésről számolhatok be a mennyiséget illetően – mondta.

Boraik számos elismerést, díjat kaptak az elmúlt két év hazai és nemzetközi megmérettetésein. Legutóbb két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a 2022-es Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült, szintén 2022-es Cédrus cuvée-t is a legjobbak közé választotta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!