Hulladékgazdálkodás

2024.01.24. 07:00

Új fogalmakkal kell megbarátkozniuk a borosgazdáknak

A napokban jelent meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb tájékoztatója a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) és a visszaváltási díjas rendszer (DRS) kapcsán, amely többek között a borászokat is közvetlenül érinti.

Szijártó János

A DRS kapcsán jó tudni, ahhoz, hogy az üveg-, műanyag vagy fémcsomagolásban forgalomba hozott termék kereskedelmi egység vagy végső fogyasztó számára értékesíthető legyen, a terméket regisztrálni kell

Fotó: Szijártó János/Napló

Mint írják, az Európai Unió 2015-ben kezdte meg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás jelentős mértékű átalakítását célzó jogalkotási folyamatot. A körforgásos gazdaság a hulladékokat másodlagos erőforrásként figyelembe vevő új szemlélet. A tagállamoknak ehhez a szemlélethez kell igazodniuk 2030-ig, és olyan rendszert kell megvalósítaniuk saját határaikon belül, amely alkalmas a keletkezett hulladék visszagyűjtésére és minél nagyobb arányú újrahasznosítására. A cél megvalósítása érdekében az elmúlt években több olyan uniós jogszabály is életbe lépett, amely a le nem bomló anyagok felhasználását korlátozza, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét, illetve ösztönzi az újrahasznosított alapanyagok felhasználását.

Az újrahasznosítás legfontosabb feltétele a visszagyűjtés, amelynek aránya Magyarországon nemcsak az uniós átlagtól, de a célértékektől is elmarad. Az új szabályozás szétválasztja a szelektív gyűjtés egyes részeit, és a konform italcsomagolásokat erre a célra kialakított gyűjtőpontokra irányítja át. A rendszer ugyanakkor nagyban feltételezi a fogyasztók megfelelő informáltságát és tudatos hulladékkezelését, valamint a teljes szintű országos lefedettséget.

Tavaly július 1-jével a gyártóknál keletkező hulladékok meghatározott körére vonatkozóan a környezetvédelmi termékdíjat részben felváltotta a gyártói felelősségi (EPR) díj. Az EPR díjat az első belföldi forgalomba hozó, adóraktárból kitároló vagy saját célú felhasználó fizeti meg. A fizetendő díjat a csomagolóanyagok megnevezésére, származására (külföld vagy belföld) és az értékesített mennyiségre vonatkozó nyilvántartás alapján elkészített és benyújtott adatszolgáltatás alapján állapítják meg. A borászati termékek üvegcsomagolása után az EPR rendszerben átalánydíj fizethető. Ez magában foglalja a palack tartozékain kívül a kiegészítő csomagolást is. Nem lesz kötelezően visszaváltási díjas annak a borászati terméknek a csomagolása amelynek előállítója éves szinten 5000 palacknál kevesebbet hoz forgalomba, vagy 2023. december 31. előtt kapott forgalomba hozatali azonosítót és végső kiszerelést, a kereskedelmi forgalomba kerülés időpontjától függetlenül. A DRS kapcsán jó tudni, ahhoz, hogy az üveg-, műanyag vagy fémcsomagolásban forgalomba hozott termék kereskedelmi egység vagy végső fogyasztó számára értékesíthető legyen, a terméket regisztrálni kell a MOHU elektronikus felületén. Meg kell adni a termék adatait és jellemzőit, valamint a csomagolóanyag paramétereit. Ennek részleteiről és sok egyéb fontos tudnivalóról további információk érhetők el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!