Veszprém költségvetését ismertette a városvezető

2024.02.06. 07:00

Porga Gyula: holnap is gólt kell lőni

Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Veszprém polgármestere hétfőn este vázolta a város idei év költségvetését az ActiCityben.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula a város idei költségvetését, terveit ismertette Fotó: Nagy Lajos

A városvezető, mielőtt a költségvetés főbb számait, irányait ismertette, a zseniális futballedzőt, Pep Guardiolát idézte. Amikor megnyerték a Bajnokok Ligáját a Manchester Cityvel, azt mondta, a győzelem után az elnökség tagjai hátradőlhetnek, de a futballistáknak nem szabad, mert holnap is gólt kell rúgni. Porga Gyulának is ez a gondolat jutott eszébe a sikeres 2023-as esztendőre emlékezve.

– Valaki hátradőlhet, de nekünk, akik itt vagyunk, holnap is gólt kell rúgni, hiszen a célt még nem értük el. Nagyon fontos állomás volt a 2023-as év, ám a cél az, hogy az évtized végére életminőségben az európai elithez tartozzunk. A rendelkezésre álló európai uniós forrásokat nagyon jól használtuk fel. Közel 18 milliárd forintot nyertünk el pályázatokon keresztül – mutatott rá a polgármester.

Hangsúlyozta, ezeknél a fejlesztéseknél is látszik, mit tart lényegesnek a város. Az alapszolgáltatások a legfontosabbak minden önkormányzatnál, így Veszprém esetében is. Az egészségügy kiemelt szakterület, orvosi rendelőket, óvodákat újítottak meg, két vadonatúj óvodát építettek ebben az időszakban. 

Porga Gyula felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai uniós pályázatok és a Modern város program között óriási a különbség. 

– Európai uniós forrásból sportuszodát biztos nem lehet építeni, csakúgy, mint a 8-as, 82-es átkötő utat, de a Petőfi Színház teljes rekonstrukcióját sem.  Ezek a beruházások a jó minőségű élet irányába tett lépések – hangsúlyozta Porga Gyula.

A városvezető kitért arra, milyen projektekkel készül Veszprém 2030-ig. Markánsan megjelenik a közlekedés, a parkolás csakúgy, mint a zöldstratégia erősítése. 

– Nagyon sok beruházásunk kifejezetten a zöld infrastruktúra megerősítését célozza. A közszolgáltatások – az óvodafelújítástól az egészségügy megújításáig – kiemelt szerepet kapnak. A 8-as út még csak félig van kész, a bővítése előttünk álló feladat. Fontos a parkolás, a belterületi utak. A völgyhíd régi álmunk, lényeges, hogy elkészüljön. Nagy kihívást jelentenek a lakhatási kérdések, amire most már van egy lakásgazdálkodási koncepciónk – sorolta a polgármester. 

Van még két kihívás a város előtt: az Európa sportvárosa és Európa zöldvárosa. 

A 2024-es évről Porga Gyula elmondta: az, hogy Veszprém bevételeinek a 65 százalékát viszi el a működés, a városüzemeltetési feladatok, és 35 százalékot beruházásra, fejlesztésre tudnak fordítani, nem rossz pozíció, ám úgy kellett összeállítaniuk a költségvetést, hogy sem Modern város program támogatás, sem uniós fejlesztési forrás, sem EKF-es forrás nem jelent meg benne. „Csak" saját bevétellel kalkulál Veszprém: a büdzsé tervezett bevétele 43,5 milliárd forint lehet idén. 

– Azért tudunk minőségi költségvetést összerakni, nagyobb célokat megfogalmazni, mert a napi működésünk feltételrendszere biztosított, ez az itt működő gazdasági társaságoknak köszönhető. 12 milliárd forint adóbevétellel kalkulálunk – fogalmazott Porga Gyula.

A kiadásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a sportra a korábbi két százalék helyett hat százalék jut. Idén is lesznek átadások, például hamarosan megnyílik a Várbörtön Múzeum. A Laczkó Dezső Múzeumban egy várostörténeti attrakcióval készülnek. A Code digitális élményközpont is formálódik, ami amolyan „szerelemgyereke" az EKF-csapatnak, hangzott el.

Szolgáltatásfejlesztések is indulnak Veszprémben. Kezdődik a közvilágítás-fejlesztés, hétezer izzót vagy lámpatestet cserélnek ki. A korai fejlesztő központ szintén egy kihívás. A megújult terekhez kedvezményt is ad az önkormányzat. Megerősítik a Veszprém-kártyát, olyan rendszeren dolgoznak, ami tényleges kedvezményt jelent a veszprémieknek a parkolásban, az állatkertben vagy a kulturális intézményekben. 

– A városért dolgozóknak is jár a köszönet és a tisztelet. Fontos, hogy anyagi megbecsülést is tudjuk biztosítani, ezért 420 millió forintból segítjük majd az önkormányzati intézményben dolgozók bérfelzárkóztatását, ami átlagosan 15 százalékos béremelkedést jelent ebben a szférában – mondta a városvezető, aki végül kiemelte: 2030-ra szeretnék elérni, hogy Veszprém Európa élmezőnyében legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!