Változás

2024.03.18. 19:00

Egyszerűbb a kiskorú személyi igazolványának igénylése

Kiskorú személyi igazolvány-igénylése egyszerűbb lett. Most már elegendő az egyik szülő jelenléte a tizennégy év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához – tájékoztat a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni bármelyik kormányablakban, de már nem szükséges mindkét szülő nyilatkozata, emiatt egyszerűbb.

Benkő Péter

Egyszerűbb a kiskorú személyi igazolvány-igénylése

Forrás: Kormányhivatal

Korábban mindkét szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges, kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt. Idén viszont egyszerűbb az igénylés, a kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte.

Egyszerűbb a kiskorú személyi igazolvány-igénylése
Forrás: Kormányhivatal

A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni. Az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!