Agrovirtus: digitalizáció a mezőgazdaságban

2024.03.13. 07:00

Önvezető traktorok ötletével nyert egymilliót a zirci fiatal csapata nemzetközi mezőnyben

A szántóföldeken kamerákkal megfigyelt sorközök, fülke nélküli, önvezető traktorok, digitalizáció a mezőgazdaságban – erről beszélgettünk a zirci Gregosits Martinnal, aki mezőgazdasági gépészmérnökként végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Részt vett egy vetőgép fejlesztésében egy német cégnél és az Idegösseroppanás nevű csapat tagjaként az Agrovirtus egymillió forintos fődíját vehette át.

Rimányi Zita

Az Agrovirtus Akadémia digitális agrármenedzsment versenyen az Idegösseroppanás nevű csapat már 2021-ben is részt vett, akkor az Agroinform különdíját érdemelte ki, legutóbb pedig a főnyereményt kapta meg a gödöllői egyetemen összeismerkedett négy hallgató, két agrármérnök és két mezőgépész, Hankó Gergely, Potyondi Dénes, Dezső Márton és Gregosits Martin. A zirci fiatal elmondta nekünk, hogy a többfordulós verseny során farmmenedzsment szoftverrel, a mezőgazdasági vállalatok eszközeit, munkaműveleteit és pénzügyekkel kapcsolatos dokumentációját kezelő programmal kellett feladatokat megoldaniuk, a döntőben pedig a megadott adatok alapján dolgoztak ki fejlesztési tervet egy növénytermesztéssel és sertéstartással foglalkozó cégnek. Önvezető traktorok ötletével nyertek.

Az Idegösseroppanás csapata az Agrovirtus Akadémia digitális agrármenedzsment verseny díjátadóján az egymilliós fődíjat kapta meg
Fotó: Joon Kim

Digitalizáció a mezőgazdaságban: egy ember négy gépet irányíthat

Autonóm traktorok bevezetését javasolták a nemzetközi csapatversenyen. Ezek előnyei közé tartozik, hogy egy kezelő három-négy ilyen gépet képes irányítani, kevesebb az alkatrészkopás, könnyű az üzemeltetés. Számításokkal indokolták, miért válthatják ki akár a nagyobb munkagépeket is. Többek közt azért lehetnek gazdaságosabbak, mert nincs alvásidejük, akár napi 20-22 órát képesek dolgozni és GPS alapú helymeghatározás segítségével beállítható, merre menjenek a szántóföldön. Már léteznek ilyen fülke nélküli, önvezető traktorok egyszerűbb talajmunkákra, hazánkban azonban még nem sok helyen használják ezeket, ezért is jövőbemutató a fiatalok ötlete. A versenyre beadott tanulmányukban alaposan alátámasztották szakmailag, hogy nagyobb területeken az elterjedt gyakorlatnál hogyan jelenthetnek hatékonyabb megoldást ezek a gépek. 

Digitalizáció a mezőgazdaságban: kevesebb vegyszer

Martin szerint sikerük egyik titka a csapatmunka, a barátságot kiegészítő szakmai összhang. Négyen négy különböző szempontból tudták megvizsgálni ugyanazt a témakört, mivel más-más területen rendelkeznek nagyobb tudással. Az agráriumban rohamosan terjedő digitális módszerekről szintén megkérdeztük a fiatal mérnököt, aki elmondta, hogy többek közt a vegyszerezés csökkenthető így, a talaj kímélésével is jó hozamokkal működhetnek mezőgazdasági cégek. A műtrágya- és a vetőmagárak növekedése szintén ösztönző hatású. 

Gregosits Martin
Fotó: családi

Martin a felsőoktatási alapképzésével már végzett, megkezdte a mesterképzést, a későbbiekben műszaki fejlesztéssel szeretne foglalkozni. Korábban szakmai gyakorlatát Németországban töltötte. Részt vett egy fejlesztésben, aminek részletei még nem nyilvánosak, annyit árulhatott el, hogy egy új vetőgépről van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!