fejlesztés

2018.04.07. 08:00

Mobil lelátó és színpad épül Pápán

Hozzáláttak az új szabadtéri színpad kialakításához az Esterházy-kastély mögötti Várdombon. A létesítmény a májusi városi ballagáson már használható lesz.

Polgár Tibor

A kivitelező a teljes Várdombot rendbe teszi Fotó: Polgár Tibor

Mint ismert, a városgondnokság ősszel elbontotta a régi, használhatatlanná vált szabadtéri színpadot, aminek a helyén egy új, mobil nézőtérből és színpadból álló színházi teret hoznak létre. Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, a kivitelező első körben kiépíti a fogadóterületet a mozgatható lelátó és színpad számára. A domboldalra pontalapokat készítenek, erre lehet majd ráhelyezni azt a nézőteret, melyet különféle rendezvényekhez már többször használtak a kastélyudvaron.

A kivitelező a teljes Várdombot rendbe teszi Fotó: Polgár Tibor

A kiásott gödrökbe kerül a zsalu és a vasbeton szerkezet, a színpad alapjához pedig egy gyeprácsos területet alakítanak ki. A lelátó és a színpad nélkül egy zöld domboldal lesz látható a kastély mögött, míg egyes események, programok alkalmával felállítják a szabadtéri mobil színházteret. Molnár István megjegyezte, a régi szabadtéri színpadhoz képest az új lelátó nagyobb lesz és így több nézőt tud majd fogadni. Hozzáfűzte, a kivitelező a Várdomb többi részét is rendbe teszi. A szabadtéri színházi térnek a májusi városi ballagásra el kell készülnie, a teljes beruházás kivitelezési határideje 2018 vége.

Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a műemlékvédelmi hatóság azt szerette volna, hogy a kastély mögött ne legyen semmilyen építmény, azonban az önkormányzat ragaszkodott a városi ballagás helyszínének megőrzéséhez. Végül kompromisszumos megoldás született: amikor nincs rendezvény, a mobil elemeknek köszönhetően elbontják a szabadtéri színpadot és az Esterházy-kastély eredeti megjelenése lesz látható a Várkertből. A Várdombot érintő beruházás összértéke mintegy 110 millió forint.

Áldozó Tamás emlékeztetett, a következő két esztendő során teljesen megújul majd a Várkert a Zöld város projekt keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!