küldjön képet ön is!

2018.11.19. 07:22

Ilyen volt az első havazás Veszprém megyében

Szép fehér a Bakony a havazástól, és megérkezett az első hó Veszprémbe is, hétfőn, kora reggel.

Kovács Erika, veol.hu

Hétfőn borongós, ködös idővel indult a nap, reggel hó, havas eső fogadta a korán kelőket, később már csak esőre kell számítani. Délután 3°C-ot mérhetünk.

Kedden ismétlődő esőre számíthatunk, 5 mm-t meghaladó csapadék valószínű. A fagymentes reggelt követően délután a levegő hőmérséklete 5°C körül alakul.

Nagy pelyhekben hullik a hó Eplényben, a sípályánál is Fotó: László Márk

Szerdán lehet még gyenge eső. Csütörtöktől kissé erősödhet a nappali felmelegedés, közel 10°C is lehet délutánonként és reggelente is fagypont felett marad a hőmérséklet. Télies fordulat egyelőre nincs az előrejelzési térképeken – írja a vmeteo.hu.

Vasárnap a Közút már jelezte a várható havazást. Szakembereik elmondták, vasárnap este, hétfő reggel több térségben is gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok, így például a Dunántúlon. Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez. Mindemellett arra kérték a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal, téli gumiabronccsal vezessenek. Úgy tudjuk, egyebek mellett a bakonyi utakon is sóznak a közutas cég képviselői.

Veszprémben, a Cserhát lakótelepen felkészültek a lakók a havas esőre.
Fotó: Horváth Virág / veol.hu

Fehér lesz a karácsony?

November 19-e Erzsébet napja (boldog névnapot Erzsébetek! – a szerk.), a népi megfigyelések pedig jeles napként tartják nyilván Katalin nappal együtt.

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre.

November 19-re, Erzsébet napjára is egy téljövendölő jóslat vonatkozik: a regula szerint az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik. Vagyis amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz karácsonykor is. A népi megfigyelések szerint gyakran ezen a napon esik le az első hó a télen – idén ez igaznak is bizonyul. Ezek szerint fehér lesz a karácsonyunk.

Katalin napja november 25-e, azaz most vasárnap. A mondás szerint „ha Katalin kopog, karácsony locsog”, vagyis ha téli, fagyos az idő, akkor karácsonykor enyhébb, esős időre számíthatunk. Egy másik mondás szerint „amilyen Katalin napja, olyan lesz a január”.

Mennyi hó fog esni?

Fotó: idokep.hu

Ön is készített képet a hóról? Írja meg nekünk, mely településen látott havat, fotózza le, és küldje el nekünk a [email protected]-ra!

Ti küldtétek!

Ihász Bertalan a veszprémi Deák Ferenc általános iskolából fotózta le a havat:

Fotó: olvasói
Fotó: olvasói

Csabrendeken annyi hó esett, hogy elkészült az első hóember is. Tomor Tamás olvasónk kisfia művét meg is örökítette:

Fotó: olvasó

Nemesvámosról Szabó Rita küldött fotó:

Fotó: olvasó

Tapolcáról kaptunk kedves olvasónktól, Gábris Ritától ezt a havas képet:

„Még a cica is csodálkozik... hát ez meg mi!? ?”

Ambrózi Teréz Pápáról küldött nekünk hójelentést:

Fotó: Olvasó

Zircet ellepte a hótakaró, Szaturi Renáta olvasónk örömmel tudatja velünk: még mindig esik a hó!

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

Zagyi Gabriella, olvasónk Kecskemétről jelentkezett hozzánk a hajnali órákban felvett mozgóképpel:

Debreczeny Zoltán, veszprémi származású festőművész igazán különleges üzenettel lepte meg szerkesztőségünket. Saját alkotását a hófödte Veszprém városáról osztotta meg velünk, és ezáltal kedves olvasóinkkal is:

Debreczeny Zoltán festménye

Lévay Lilla Bakonynánán kapta lencsevégre a havas pillanatképeket:

Fotó: Olvasó

 

Fotó: Olvasó

A veszprémi Haszkovó utcából László Éva küldött fotókat:

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!