Hat évet tölt fegyházban

2019.04.16. 11:00

Ítélet született az embercsempész ügyében

Nem jogerősen hat év fegyházra ítélte a bíróság azt a szenegáli férfit, aki migránsokat gyűjtött össze Budapesten, majd vádlott társai közreműködésével külföldre utaztatott.

Marton Attila

A Veszprémi Járásbíróság ítélete szerint a márkói házaspár, N. Zalán (44) és Sz. Viola (32) 2014-től Németországban élt, ahol személyszállítással foglalkoztak. Egy évvel később elhatározták, hogy a kialakuló migránshullámot kihasználva nagyobb jövedelemre tesznek szert. Ekkor állapodtak meg a 40 esztendős szenegáli F. Ama­douval.

A már jó ideje Budapesten élő szenegáli férfi vállalta, hogy az általa szervezett, okmányok nélküli, harmadik országból jött személyeket főleg Németországba szállíttatják. A házaspár interneten keresett sofőröket, akik vállalták a „nem üzleti célú ” személyszállítást. A megállapodás értelmében a sofőrök nem voltak felelősek az utasok okmányaiért. Utasaikat elsősorban Németországba, illetve Ausztriába és Csehországba kellett vinniük. F. Amadou a külföldiektől 60–90 ezer forintot szedett be, amit átadott a sofőröknek, akik a pénz jó részét a házaspár számlájára fizették be. Utasaikat többnyire vasútállomásokon vagy forgalmasabb helyeken tették ki.

A márkói pár 2015. január elseje és szeptember 11. között legkevesebb 152 alkalommal közel 400 menekült vagy harmadik országbeli állampolgárt juttatott illegálisan külföldre. Embercsempészés bűntette miatt őket Németországban ítélték el. F. Amadout a Veszprémi Járásbíróság elé állították bűnszervezetben elkövetett embercsempészetért: hat évet kell fegyházban töltenie, emellett vagyonelkobzást rendeltek el 4,6 millió forint erejéig.

A negyedrendű vádlottat, a budapesti K. Zsoltot (42) két év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélték, s 2,1 millió forint értékben elkobozták a vagyonát, mert 36 alkalommal szállított ki idegeneket külföldre. A bíróság kilenc vádlottat, a sofőröket egy év két hónap és két év közötti felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta.

A döntés nem jogerős, a per a törvényszék elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!