Lopott járművet árultak

2019.08.15. 11:00

Ítéletet hozott a veszprémi bíróság a lopott nyergesvontató ügyében

Nyerges vontatót loptak ismeretlen tettesek Ausztriából, a járművet a magyar vádlottak hazánkban akarták eladni.

Mátételki András

Két elkövetőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

A celldömölki P. L. Ferenc 2012-től 2013 májusáig egy ausztriai kft.-nél dolgozott, ahonnan bizalomvesztésre hivatkozva elbocsátották. Fél évvel később, augusztus 18-án a hajnali órákban ismeretlen tettesek a cég telephelyéről elvittek egy fehér, DAF típusú nyerges vontatót több más tehergépkocsival együtt.

Ezután a 17 millió forintot érő vontató rejtélyes módon a 48 éves vádlotthoz került, aki rávette a veszprémi Sz. K. Sándort, hogy 50 ezer forint fejében segítsen a teherautó értékesítésében. Elfogadta a megbízást a 42 éves férfi, aki egy másik celldömölki illetőtől, S. Lászlótól kért segítséget abban, hogy Budapestre menet egy személygépkocsival biztosítsa neki az utat, s menet közben tartsák egymással a kapcsolatot telefonon.

Erre azért volt szükség, hogy az előfutó kocsiból időben lehessen jelezni, ha kint vannak a rendőrök. Az elővigyázatosság ellenére 2013. szeptember 2-án hajnalban az autópálya-rendőrség megállította az M0-son a Veszprémből indult nyerges vontatót, amelyből előkerült a jármű eredeti, osztrák rendszáma. Sz. K. Sándor közölte, hogy nincsenek nála az okmányai, majd hamis adatot közölt magáról. Az ellenőrzés alatt sikerült elmenekülnie a helyszínről. A személygépkocsival közlekedő, 46 éves S. László elhajtott a Balatoni út irányába, de őt a diósdi kihajtónál elfogták a járőrök.

Ez utóbbi férfi is tudott arról, hogy a nyerges vontató lopásból származik, hamis a rendszáma, az viszont nem derült ki az eljárás során, kapott-e pénzt a „felvezetésért”. A nyerges vontatót rövid időn belül visszakapta az osztrák kft., ám azt utólag sem tudni, hogy kinek adta volna tovább az elsőrendű vádlott a DAF-ot a fővárosban.

A Veszprémi Járásbíróság társtettesként elkövetett orgazdaság bűntette miatt P. L. Ferencet egy év nyolc hónap, Sz. K. Sándort egy év börtönre ítélte, de mindkettőjük szabadságvesztésének idejét fel­függesztették. Ugyanakkor meg kell fizetniük az 512 ezer forintos bűnügyi költséget. S. Lászlót felmentették az orgazdaság bűntette alól.

A döntés nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!