nem engedte, hogy megelőzzék

2020.06.26. 11:37

Kiszorítósdit játszott a buszsofőr, végül Eplényben okozott balesetet

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy buszsofőr ellen, aki oly módon akadályozta meg a mögötte haladó személygépkocsi általi előzést, mellyel veszélyeztette az abban ülők testi épségét.

Fotó: police.hu

A 37 éves férfi által vezetett autóbusz 2018. szeptember 21-én a délutáni órákban közlekedett a 82-es számú főúton Győr irányából Veszprém felé. Az autóbusz előtt egy katonai konvoj haladt, melynek utolsó gépjárművén „Előzni tilos” tábla volt elhelyezve.

Az autóbuszt több jármű is próbálta megelőzni, de ezt a vádlott a bal oldali forgalmi sávba történő áthúzódással gátolta meg. A sértett az általa vezetett személygépkocsival szintén az autóbusz mögött közlekedett, eközben három alkalommal is megpróbálta megelőzni az autóbuszt, azonban balra kormányzással az elkövető mindannyiszor megakadályozta azt.

Haladásuk során beértek Eplény belterületére, ahol a sértett újból az autóbusz előzésébe kezdett. Az autóbusz sofőrje ekkor először gyorsítással csökkentette az előtte haladó jármű és a közte lévő közúti távolságot, hogy a személyautó ne tudjon besorolni elé, majd, amikor az emiatt lassított, hogy visszatérjen az autóbusz mögé, lassítani kezdett ő is, hogy visszatérni se tudjon, emellett még át is tért kissé a bal oldali sávba, ahol a sértett haladt járművével. A sértett, hogy az ütközést elkerülje, vészfékezett és a bal oldali útpadka felé kormányzott, de érintőlegesen így is összeütközött az autóbusz hátsó részével.

Az autóbuszt, amely ezután megállás nélkül továbbhaladt, Veszprém-Kádártánál rendőrségi bejelentést követően állították meg.

Az autóbusz sofőrjével szemben az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban pénzbüntetés kiszabására és a közúti járművezetéstől való eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróság felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!