maradandó fogyatékosságot okozott

2020.06.19. 07:00

Börtönre ítélték a sofőrt, aki szándékosan elgázolt egy férfit a 84-es főúton

Két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a gépkocsivezetőt, aki szándékosan elgázolt egy férfit.

Mátételki András

Az esetről annak idején beszámoltunk lapunkban. A nem mindennapi közúti krimi 2018 augusztusában történt a 84-es főúton, ahol Keszthely irányából Sümeg felé közlekedett a tapolcai H. B. BMW-jével, amikor egy mellékútról elé kanyarodott egy Suzuki.

Ezen H. B. nagyon felháborodott, s hogy tisztázza a balesetveszélyes helyzetet, a másik kocsi elé kanyarodott, majd vészfékezéssel megállásra kényszerítette. A 41 éves vádlott kiszállt a kocsijából, majd kiabálva néhányszor megütötte „ellenfele” autóját. A szorult helyzetbe került idős sofőr otthagyta a feldühödött férfit, ám ő az autójával utolérte, s igyekezett azt leszorítani az árokba. Rövidesen megállt a suzukis a BMW előtt, hogy a helyszínre hívja a rendőröket.

Ekkor a Suzukiból kiszállt a vezető középkorú fia, s intett a vádlottnak, hogy beszélni szeretne vele. Az ügy tisztázását egészen másképpen gondolta a büntetlen előéletű H. B., aki a gázra lépett, s nekihajtott a férfinak, aki hátralépett ugyan, de a BMW így is elsodorta a jobb lábát. Az elgázolt illető az ütéstől megpördült s az útra zuhant. A vádlott, tudomást sem véve a történtekről, továbbhajtott. Pechje volt, mert a szemből érkező busz vezetője szemtanúja volt az esetnek: járművével keresztbe állt az úttesten, így megakadályozta, hogy a tettes elmenjen a helyszínről.

Mentőhelikopter érkezett az áldozatért, aki nemcsak lábtörést, hanem fej- és mellkas­zúzódást is szenvedett, több műtéten esett át. (Másfél évvel a baleset után is nehezen tudott járni, sérülései maradandó fogyatékossághoz vezettek.)

A Tapolcai Járásbíróságon Szabó Zoltán mondta ki bűnösnek H. B.-t, akit súlyos testi sértést okozva elkövetett közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, valamint garázdaság vétsége miatt két év börtönre ítélt. A férfit ugyanennyi időre eltiltották a járművezetéstől.

A Veszprémi Törvényszék csak annyiban változtatott az elsőfokú döntésen, hogy a vezetéstől való eltiltást felemelte három évre – tudtuk meg a sajtóosztálytól. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!