Ingyenesen ellenőriznek a családi házaknál

2020.12.15. 16:00

Életet menthetnek a kéményseprők

Ingyenesen ellenőrzik a kéményeket a családi házaknál a kéményseprők, akiket a szintén ingyenes 1818 telefonszámmal lehet hívni, derült ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából. A tömb-, és társasházakban előre elkészített terv szerint dolgoznak, amiről értesítik az illetékeseket.

Kovács Erika

Hívjuk ki a kéményseprőket a családi házba, hogy megelőzzük a kéménytüzeket, miután leéghet az egész ház is Fotó: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Minden évben történnek olyan tüzek az országban, amiket a kéményben lerakódott korom okoz. Ezek sajnos tragédiával is végződnek, máskor pedig egy egész élet munkája veszik oda a tűzben. Nemrég Tapolcán riasztották a tűzoltókat a már izzó kéményhez, ami bármikor meggyulladhatott volna. Holott mindez megelőzhető, ráadásul a családi házaknál ingyen ellenőrzik a kéményeket a kéményseprők, akiket a szintén ingyenes 1818-as telefonszámmal lehet hívni. Ahol szilárd tüzelőanyaggal, például fával fűtenek, vagy olajjal, ott évente egy alkalommal hívjuk a tűzoltókat, ahol gázzal működik a fűtőberendezés, pedig kétévente, hogy eltávolítsák a kémény falán lerakódott kormot, ami meggyulladhat, és emiatt akár az egész ház is leéghet.

Az ellenőrzésről a kéményseprő tanúsítványt is ad, ami adott esetben a biztosítónál azt igazolja, hogy a ház tulajdonosa a kéményt ellenőriztette. Nagyon fontos, hogy adott fűtőtesthez megfelelő tüzelőanyagot használjunk. Ne dobjunk a tűzre például kiürült műanyag flakonokat, spray-s dobozokat, rossz cipőt, ruhát, kartonpapírt, újságpapírt, felületkezelt bútorlapokat. A nyersfa sem jó, mert nagyon vizes, füstöl, és nem jó a fűtőértéke sem. A katasztrófavédelem a biztonság érdekében javasolta, a szén-monoxid érzékelő mellett helyeztessünk el a lakásban füstérzékelőt is.

Hívjuk ki a kéményseprőket a családi házba, hogy megelőzzük a kéménytüzeket, miután leéghet az egész ház is
Fotó: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A füstérzékelőt mindenhol érdemes felszereltetni, a szén-monoxid érzékelőt pedig elsősorban ott, ahol gázüzemű vízmelegítő, vagy fűtőtest üzemel. Minden égés elhasználja a levegőt zárt térben, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk! A katasztrófavédelem oldalán lehet tájékozódni a megbízható, szabványoknak megfelelő érzékelőkről. A katasztrófavédelemhez tartozó kéményseprők más épületekben, így a tömbházakban, társasházakban, előre összeállított terv szerint dolgoznak, A pontos időpontról értesítik a társasházi lakóközösségeket a munka megkezdése előtt 15 nappal, és ezeket a terveket az érintett település polgármesteréhez is eljuttatták december 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!