eltérő szakértői vélemények

2021.02.18. 07:00

Mitől halt meg a fiatalember Badacsonyban?

Igazságügyi orvos szakértőket hallgatott meg Polgár András bíró a Badacsonyban 2018. szeptember 8-án történt tragédia tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken január 16-án, kedden.

Kovács Erika

Ebben a parkolóban történt a szörnyű eset, ahová be akart hajtani a két, BMW-s fiatal

Fotó: Kovács Erika/Napló

Bántalmazta S. N. elsőrendű és V. J. másodrendű vádlott H. Cs.-t, aki a helyszínen életét vesztette egy badacsonyi parkolóban 2018 szeptemberében. A másodrendű vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből, a másik férfi szabadlábon védekezik, és a Nyíregyházi Járásbíróságtól kapcsolódott a védőjével együtt távmeghallgatáson a tárgyaláshoz. A Veszprém Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a két elkövetővel szemben.

Laczkó Henrietta törvényszéki sajtószóvivő a szakértői álláspontokról kifejtette, csekély eltérés mutatkozik a budapesti és a veszprémi szakértők véleménye között a fiatalember halálát kiváltó ok tekintetében. Ezért a veszprémi szakemberek külön patológiai szakvéleménymintákat vizsgálnak még. Ha ezután sikerül közös álláspontot kialakítani, következhet az iratismertetés és az ügy befejezése, ha ez nem történik meg, akkor a sértett halálával kapcsolatban újabb szakértő bevonásával folytatják a bizonyítást.

Barabás Zoltán, az elhunyt családjának ügyvédje megkeresésünkre kifejtette, hozzájárult, de közvetlenül önmagában nem okozhatta a bántalmazás H. Cs. halálát. Amennyiben a férfi egészséges, és nincs szívproblémája, amiről nem tudott, valamint nincs stresszes állapotban, és nem iszik alkoholt, nem halhatott volna meg. Az említett okok hozzájárultak a sajnálatos eseményhez a bántalmazásnál.

A vádirat szerint a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, munkájuk miatt Ábrahámhegyen elszállásolt férfi Badacsonyba ment szórakozni, és egyikük ittasan vezetett. Badacsonyban szabálytalanul hajtottak be egy parkolóba. A sértett férfi három ismerősével ott gyalogolt, társai kitértek a gépkocsi elől, a sértett azonban megállt az autó előtt. A vádlottak kiszálltak, és a sértettet, aki szintén ittas volt, többször ököllel arcon ütötték. A férfi nem védekezett, azt mondta: „üthettek, de mire jó ez, mit tettem?” A vádlottak abbahagyták a bántalmazást, egyikük még itallal is kínálta a férfit, aki ismerősei után indult. A másik elkövető ekkor kötekedve rákiabált, ami szóváltáshoz és a férfi újabb veréséhez vezetett.

Barabás Zoltán, az elhunyt családjának ügyvédje szerint hozzájárult, de közvetlenül nem okozhatta a bántalmazás H. Cs. halálát Fotó: Kovács Erika/Napló

A sértett társaságában lévő nő a vádlottakat nyugtatva próbálta megakadályozni a további verekedést, a sértettnek szólt, üljön be az autójukba, aki az út túlsó oldalára ment. Az egyik elkövető felfigyelt rá, mindketten a sértettre támadtak, arcon, fejen ütötték, majd a már földön fekvő férfit többször megrúgták, aki az életét vesztette. Halálához megbetegedései mellett a bántalmazással összefüggésben kialakult stresszhelyzet is hozzájárult.

A vádlottak a sértett segítségére siető embereket látva felhagytak az életjeleket nem mutató férfi verésével, autójukhoz futottak, hogy elmeneküljenek. Közben a helyszínre érkezők próbálták őket visszatartani, ebből dulakodás lett, és az autót vezető vádlott egy gázpisztolyt is elővett, de az hibás volt, így nem tudott lőni. Kitolatott a parkolóból, majd az árokba csapódva megállt.

Varga Zoltán, az elhunyt unokabátyja lapunknak korábban elmondta, beleroppant a család a tragédiába, remélik, rövidesen kiderül az igazság.

Borítóképünkön a badacsonyi parkoló, ahol 2018. szeptember 8-án a tragédia történt Fotó: Kovács Erika/Napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!