ollóval támadt a férfira

2021.04.13. 11:30

„Nem akartam megölni a szomszédomat” – Kilenc év börtönt kapott a bakonyi fiatalember

Kilenc év börtönt kapott tizenegy helyett egy fiatalember, aki megsebesítette ollóval a szomszédját, így enyhítették az elsőfokú ítéletet a Győri Ítélőtáblán a minap, derült ki sajtóosztályuk tájékoztatójából.

Kovács Erika

Lábbilincsben és vezetőszáron vitték a férfit a bíróságra 2019 novemberében

Fotó: Kovács Erika/Napló

Bűnösnek ítélte a vádlottat az első fokon eljárt Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérletében, magánlaksértés bűntettében, zaklatás vétségében, ezért 11 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője részben felmentésért, részben a minősítés megváltoztatása, a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. Ezért került az ügy a Győri Ítélőtáblára, ahol a minapi ítélettel részben megváltoztatták az elsőfokú bíróság ítéletét, és a vádlott büntetését kilenc év börtönre enyhítették, ezen túl helybenhagyták az elsőfokú ítéletet.

Az elsőfokú eljárásnál beszerzett pszichiátriai szakvélemény azt jelezte, hogy tette elkövetésekor a férfi pszichés állapota a korábbi, huzamosabb ideig fennálló alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szer hatásának következménye. Az ítélőtábla elvetette a védő érvelését, miszerint a vádlottnak nem volt emberölési szándéka. Tettét ugyanis éjjel, emberölésre alkalmas eszközzel követte el, amellyel a sértettet többször megszúrta, és ezzel életveszélyes sérülést okozott. Mindezek a vádlott emberölési szándékát igazolják, de arra van lehetőség, hogy visszailleszkedjen a férfi a társadalomba a büntetés letöltése után.

Lábbilincsben és vezetőszáron vitték a férfit a bíróságra 2019 novemberében Fotó: Kovács Erika/Napló

A tényállás szerint a fiatalember a szülei házában élt, számítógépes grafikák készítésével foglalkozott. Naponta 14-15 üveg sört megivott, esetenként nyugtatóval. Emiatt néha hallucinált, hangokat hallott, képeket, számokat látott, amelyek cselekvésre utasították.

A szomszédjában hangosan vonyított egy láncra kötött kutya 2019 márciusában, emiatt a vádlott átkiabált az ablakon keresztül a sértettnek, hogy engedje el a kutyát, mert ha nem, akkor pórul jár, megöli őt.

Később a vádlott ismételten hallucinált, hangokat hallott, ezért magához vett egy 20,5 centis ollót, majd az utcán házról házra járt. A szomszédjánál bekopogott az ajtón, mert azt a hangot hallotta, hogy „intézd el”. Szomszédja ajtót nyitott, ekkor a vádlott a lakásba berontott, az illetőt a szobában lévő ágyra lökte, és az ollóval felé szúrt, majd a férfi kirángatta a teraszra a szomszédot, aki kimenekült az utcára. A vádlott utolérte, majd többször is próbálta megszúrni. A szúrások többségét elhárította a szomszéd, aki közben megsérült, de végül kicsavarta a férfi kezéből az ollót. A vádlott hazafutott, ahol őrizetbe vették a nyomozók. A szomszéd az életét a kitartó védekezésének köszönhette.

Az ügyben korábban Krimi a Bakonyban című írásunkban közöltük, nem akarta megölni a szomszédját B. Sz., aki a szüleivel élt egy bakonyi faluban, legalábbis erről beszélt az előkészítő ülésen, a Veszprémi Törvényszéken 2019 novemberében.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/krimi-a-bakonyban-nem-akartam-megolni-a-szomszedomat-3162300/

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/olloval-tamadt-szomszedjara-tizenegy-ev-bortont-kaphat-a-bakonyi-ferfi-4185388/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!