Felfüggesztett fogházbüntetés

2021.12.11. 14:01

Súlyos ára lett a figyelmetlen vezetésnek

Egy autós figyelmetlensége miatt egy asszony meghalt, amiért a vádlottat jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.

Mátételki András

Forrás: Illusztráció

A büntetlen előéletű E. Cs. 36 évvel ezelőtt szerezte meg B kategóriás jogosítványát. A 60 esztendős férfi tavaly december 8-án reggel Tapolca felől Sümeg irányába haladt húszéves Peugeot kocsijával, amikor a 84-es számú főúthoz érkezett. A lámpa zöldre váltásakor a vádlott jobbra kis ívben felkanyarodott a főútra, ezzel egy időben egy asszony haladt át a kijelölt gyalogátkelőhelyen. A gépkocsivezető a besoroló sávban haladt, amikor – megkésve – észlelte a gyalogost: vészfékezett, de így sem tudta már elkerülni az ütközést. A gyalogos az autó szélvédőjének csapódott, majd az úttestre esett. A szerencsétlenül járt asszonyt kulcscsont- és koponyatöréssel a mentők az ajkai kórházba szállították, ahol két nappal később belehalt sérüléseibe. 

E. Cs. a tapolcai bíróság előtt elismerte, hogy figyelmetlenül vezetett, azt mondta, az előtte haladó gépkocsit figyelte, ezért nem vette észre az asszonyt. 

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vezetőt másfél év fogházra ítélte, aminek a végrehajtását három évre felfüggesztette. A vádlottat kötelezték a 310 ezer forint bűn­ügyi költség megfizetésére, s négy évre eltiltották a vezetéstől. A törvényszéken helybenhagyták a döntést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!