Közlekedés

2023.02.05. 10:00

Kevesebb balesetben többen sérültek meg Veszprém vármegye útjain

A balesetek fele a sebesség nem megfelelő megválasztása vagy az elsőbbség meg nem adása miatt következett be tavaly az év első háromnegyedében Veszprém vármegye útjain.

Napló

Forrás: Pexels.com

Országosan a tavalyi első három negyedévben 11 103 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ami 4,3 százalékkal haladja meg a járvány korlátozásai miatti alacsonyabb járműforgalommal jellemezhető 2021 azonos időszakát, olvasható a Fókuszban a megyék 2022. I–III. negyedév című kiadványban. A balesetek száma ugyanakkor csaknem tíz százalékkal alacsonyabb volt 2019 azonos időszakához képest. 

A népesség számához viszonyítva Veszprém vármegyében következett be a harmadik legtöbb baleset Vas vármegye és a főváros után. A vármegye útjain 2022. január 1. és szeptember 30. között 453 baleset történt, 1,9 százalékkal kevesebb az előző évihez képest. Ezekből 133 végződött súlyos, 303 könnyű sérüléssel: az előbbiek száma 2,9, az utóbbiaké 1,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (17) ugyanakkor nem változott az előző évhez képest. A balesetek túlnyomó része, 94 százaléka a járművezetők hibájából történt, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 31 százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (19 százalék) miatt. A balesetek 6,2 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot a sofőröknél. A csökkenő balesetszám ellenére a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 5,4 százalékkal többen, összesen 640-en sérültek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!