Közúti veszélyeztetés

2023.03.03. 09:29

Nem engedte, hogy megelőzzék - felfüggesztett börtönbüntetést kapott az autóbusz-vezető

Eredményes ügyészi fellebbezés nyomán súlyosította a Veszprémi Törvényszék annak a férfinak a büntetését, aki 2018 szeptemberében autóbusszal Győr felől Veszprém irányába közlekedve, a bal oldali forgalmi sávba történő áthúzódással, háromszor is megakadályozta, hogy más járművek megelőzhessék.

Forrás: illusztráció

A jogerős ítéleti tényállás szerint az autóbuszon nem tartózkodott utas, a jármű előtt pedig egy katonai konvoj közlekedett, melynek utolsó járművére egy „Előzni tilos” tábla volt kihelyezve - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség. 

Az autóbuszt többször is próbálták megelőzni, azonban ezt a sofőr megakadályozta, fizikailag lehetetlenné tette. 

A terhelt Eplényben, egy személyautóban még anyagi kárt is okozott, amikor a mögötte 15-30 kilométer/órás sebességgel haladó, majd előzni kezdő jármű előtt áttért a bal oldali forgalmi sávba, a sértett pedig az ütközés elkerülése érdekében vészfékezett és a bal oldali útpadka felé kormányzott, melynek során az autóbusz bal hátsó része érintőleg ütközött a személyautó jobb első részével. 

A Veszprémi Járásbíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében és rongálás vétségében mondta ki bűnösnek, s ezért 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés és a büntetés súlyosítása végett fellebbezett, annak érdekében, hogy a másodfokú bíróság az elkövető által létrehozott közvetlen veszélyhelyzettel járó szituációk számához igazodva, háromrendbeli közúti veszélyeztetés bűntettében mondja ki bűnösnek a vádlottat, és ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. 

A másodfokon eljárt Veszprém Vármegyei Főügyészség fenntartotta az ügyészi fellebbezést, miután a megleckéztetés szándékával Nyúl, Pannonhalma és Eplény térségében megvalósított egyes esetek időben is jelentősen elkülönültek egymástól, és nem lehetett úgy tekinteni, hogy azokat a vádlott egyazon elhatározásból, folyamatosan követte volna el. 

A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság egyetértett az ügyészség ezen álláspontjával, és a terheltet a pénzbüntetés helyett egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette, valamint a közúti járművezetéstől eltiltás időtartamát is három évre súlyosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!