Tragédia

2023.04.03. 07:53

Halálos áldozata is van a várpalotai éjszakai lakástűznek (frissítve)

Nem tudott kimenekülni a lángok elől otthonából egy idős asszony Várpalotán április 2-án késő este, és sajnos már nem tudtak rajta segíteni, füstmérgezésben elhunyt a helyszínen.

Kovács Erika

Ebben a házban történt a tragédia

Fotó: Kovács Erika

Megdöbben, megrendült emberek álltak a várpalotai háznál, amikor ott jártunk hétfőn reggel a Waldstein János utcában. Az épületben, a második emeleti lakásban hiányzik az ablak, mögötte fekete minden, ez jelzi a tragédiát. Az asszonyok, akiket az utcán megszólítottunk arról beszéltek, el sem tudják hinni, hogy itt ekkora tragédia történt, amelyhez hasonlóra sem volt még példa a környéken. 

Fotós: Kovács Erika

– Borzalmas és felfoghatatlan az egész, hogy ilyen körülmények között kellett meghalni egy idős asszonynak, mondták szomorúan, miközben mindannyian a kiégett lakás felé néztek. 

 Gáspár István mutatja, hogy szivárog hozzájuk is már a víz. A férfi a lakás alatt lakik, ahol keletkezett a tűz
Fotós: Kovács Erika

– Azonnal jöjjön ki mindenki a lakásból, mert tűz van a házban! – idézte fel a rendőri utasítást még mindig a történtek hatása alatt Gáspár István, aki az elhunyt asszony alatti lakásban él. Közölte, a lépcsőházban már hatalmas füst volt, amikor a többi akóval együtt menekült kifelé az utcára, ahonnan lehetett látni a hatalmas lángokat a felettük lévő lakásban. A tűzoltók gőzerővel, kőkeményen dolgoztak, oltottak, kívülről darus emelőkosárral fértek hozzá az égő lakáshoz. A férfi a többiekkel együtt annak örült, hogy valamennyien élnek, de azonnal arra is gondolt, hogy szegény idős asszony, aki beteges volt, és nehezen tudott mozogni, vajon hogyan tud kimenekülni? Aztán István aggódott amiatt is, hogy mi lesz az ő lakásukkal, aminek a felújításába nemrég belekezdtek, apránként maguk végzik el a munkát, ami sok pénzbe is kerül. A férfi sajnálattal mutatta hétfőn reggel, hogy az oltáshoz használt víz már az otthonuk frissen festett, burkolt plafonjára, falára is szivárog. – De mindez semmit nem jelent ahhoz képest, hogy felettünk meghalt egy idős nő, mondta szomorúan. 

A házban megkérdezett lakók nevük mellőzésével arról beszéltek, hogy nagyon sajnálják a házbelijüket. Féltek menekülés közben, mert nem tudták, hogy velük, otthonaikkal mi lesz, mert a tűz hatalmas és félelmetes volt, a lépcsőház pedig megtelt koromfekete füsttel. Egy fiatal nő elmondta, kisgyermekét felkapva menekült egy közeli házban élő ismerőséhez, így nem kellett hosszú ideig az utcán fagyoskodni a metsző hidegben. 

– Szörnyű, ami történt, nagyon félelmetes éjszaka volt! Annak örülünk, hogy életben maradtunk, otthonaink nem égtek le, jegyzi meg fáradtan, elcsigázva, mert a történtek miatt nem tudott aludni éjszaka. 

Ebben a második emeleti lakásban lakott az idős asszony 
Fotós: Kovács Erika

Bartók Judit rendőrségi szóvivő aláhúzta, 12 lakót kértek meg otthonaik elhagyására, akik rövidesen visszatérhettek lakásaikba, mert a lángok, a tűzoltók jóvoltából, nem terjedtek tovább. Csondor Henrietta katasztrófavédelmi szóvivő közölte, a tűz okát vizsgálják. Az oltást nagy erőkkel végezték, négy járművel 14 tűzoltó dolgozott, a pétfürdőiek, a balatonfűzfőiek. A kiégett lakásban nagy mennyiségű háztartási hulladékot halmoztak fel.

A katasztrófavédelem közleményben közölte, a konyhában keletkezett a tűz. Három négyzetméteren papír, szemét is égett, a lángokat a tűzoltók néhány perc alatt megfékezték. Az egységek egy idős nőt vittek ki a lakásból, de az életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók átszellőztették, hőkamerával átvizsgálták az épületet. Az eset okait tűzvizsgálati eljárással tisztázzák. 

– Ha sok éghető anyagot halmozunk fel, akkor könnyebben lehet tűz és nehezíti a menekülést is. A tisztaság tűzvédelmi szempontból is fontos, fogalmaztak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!