Na meg gyorshajtás, ittas vezetés

2023.05.20. 15:00

Az online tér veszélyeire figyelmeztet a zirci őrs rendőrparancsnoka

– Az online tér veszélyes, a csalások elsősorban hamis webáruházakhoz köthetők és megnövekedett a jogtalan adathalász tevékenységek száma. Ha internetes felületeken adat, információ átadására kérnek minket, legyünk mindig gyanakvóak! – hívta fel a figyelmet Róka Attila rendőr alezredes, zirci őrsparancsnok.

Kelemen Gábor

Róka Attila

Fotó: Kelemen Gábor

– Csökkent a bűncselekmények száma tavaly a Zirci Rendőrőrs illetékességi területén, a közbiztonsági helyzet stabil – szögezte le Róka Attila őrsparancsnok. Ezt a pozitív tendenciát igyekeznek idén fenntartani.  Egyelőre sikerült, ugyanis az elmúlt hónapokban sem volt jellemző a kirívóan közösségellenes, erőszakos, garázda jellegű vagy sorozatos bűncselekmények elkövetése a térségre. A hatóság emberei továbbra is arra törekszenek, hogy megelőzzék, megakadályozzák a jogsértéseket, ugyanakkor kérik a lakosság segítségét: mindenki tegye meg a tőle elvárhatót annak érdekében, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává.
Róka Attila emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban történt egy halálos kimenetelű közlekedési baleset Zirc külterületén, a Szarvaskút felé vezető úton. Ennek kapcsán felhívja a figyelmet a biztonsági öv bekötésére, a bukósisak, a gyermekülés használatának fontosságára. Az ezekre vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ezután is kiemelten ellenőrzi. 

A leggyakoribb baleseti okok csökkentésére elrendelt ellenőrzések szintén a rendőrség kiemelt feladatai közé tartoznak. Az egyik ilyen a gyorshajtás, és a május elején életbe lépett változás szerint a sebességhatár akár egy kilométerrel való túllépése bírságot eredményezhet. A hatóság ugyancsak mindent megtesz azért, hogy az ittas vagy más bódító szer hatása alatt vezető sofőröket kiszűrje a forgalomból, velük szemben zéró tolerancia van érvényben hazánkban.
– A bűnelkövetők felismerték az internetben rejlő jogtalan haszonszerzési lehetőségeket, kihasználják a gyanútlan felhasználók jóhiszeműségét, sok esetben a könnyelműségét – említette meg az online tér veszélyeiről szólva a parancsnok, kiemelte, hogy a lopások, a csalások elsősorban hamis webáruházakhoz köthetők, és megnövekedett a jogtalan adathalász tevékenységek száma. Utóbbi esetben valamilyen kitalált okra hivatkozva csalnak ki személyes, banki vagy bankkártya-adatokat tőlünk. Az ilyen bűncselekmények elkerülése érdekében a szakember azt javasolja, hogy aki teheti, csak olyan oldalakat látogasson, csak olyan internetes helyekről vásároljon, amelyeket már ismer, ha pedig valamilyen adat, információ átadására kérnek minket, legyünk mindig gyanakvóak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!