Egyszer pénzt is loptak

2023.05.16. 09:00

Időseket zsaroltak és fosztottak ki a csaló tetőfedők

Időskorúak sérelmére elkövetett kifosztással, zsarolással, csalással gyanúsított férfiak letartóztatását rendelte el a bíróság a Veszprémi Járási Ügyészség indítványára.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Forrás: illusztráció

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás adatai szerint a három román állampolgárságú férfi interneten hirdette magát és ennek alapján több Balatonparti településen végzett tetőjavítási munkát 2023 februárja és májusa között. A rendelkezésre álló adatok szerint négy idős sértett esetében a csapat vezetője, egy 37 éves férfi a kialkudotthoz és az elvégzett munka értékéhez képest jóval magasabb összeget követelt, bízva abban, hogy az idős embereket meg tudja téveszteni.
Egy esetben a 2,1 milliós vállalási díjon túl további 700 000 forintot követelt a sértettől, aki azt többszöri követelőző hívás ellenére sem volt hajlandó kifizetni. Egy másik sértettől a munka végeztével 50 000 forint helyett már 320 000 forintot kértek, amit a sértett sokallott, így végül megelégedtek további 40 000 forinttal, ám amikor az idős, járókerettel közlekedő sértett elővette a megtakarított pénzét tartalmazó borítékot, azt kikapták a kezéből és a benne lévő 1 millió forinttal együtt elfutottak. A férfi a harmadik sértettől a megállapodásban szereplő 500 000 forint háromszorosát követelte, ám
amikor az asszony tételes elszámolást kért, megfenyegette, hogy amennyiben nem fizet, lebontják a tetőt. Az utolsó esetben, május 8-án egy balatonfüredi ingatlannál végzett munkát a három gyanúsított, majd emelt hangon az idős sértettől a megállapodás szerinti és az elvégzett munka értékét sokszorosan meghaladó, 4 millió forint feletti összeget követeltek, azzal, hogy eurót, bármilyen valutát vagy aranyat is elfogadnak. A kért összeg átadására végül nem került sor, mert a szomszédok értsítették a rendőrséget.
A nyomozó hatóság őrizetbe vette a három elkövetőt, az ügyészség pedig indítványozta a letartóztatásukat, melyet a Veszprémi Járásbíróság a szökés, az
eljárás megnehezítése és a bűnismétlés veszélyére figyelemmel egy hónapra elrendelt. A végzés ellen a gyanúsítottak fellebbeztek, ezért az nem végleges - tájékoztatott a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!