Gyanús tranzakciók

2023.10.25. 10:10

Gyermekágyneműt hirdetett a litéri nő, 600 ezerrel verték át az internetes csalók

Egy 57 éves litéri nő gyermekágyneműt hirdetett 4 ezer forintért egy népszerű közösségi oldal online piacterén - olvasható a Veszprém vármegyei rendőrség közösségi oldalán.

A meglepően gyorsan jelentkező vevő az előzetes egyeztetést követően egy linket küldött neki, ami egy csomagszállító cég weboldalához nagyon hasonló felületre vezette. Ott olyan információkat lehetett olvasni, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor annak fogadásához az eladó banki adatai szükségesek. A sértett óvatlanul megadta a számla- és a kártyaazonosítóit, majd a telefonjára érkező tranzakciót jóváhagyó felkéréseket is megerősítette.

Később már a valódi számlavezető bankjától keresték, hogy a gyanús tranzakciók miatt korlátozták a számláját, de ekkorra már közel 600 ezer forintot emeltek le róla.

A rendőrség kéri, fogadják meg a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait!

- Bankkártya- és webbanki felülethez kötődő adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegeneknek! A kártya hátoldalán található CVC-kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

- Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasoljuk, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezze el.

- Idegenek által küldött linkre kattintva soha ne kezdeményezzen pénzügyi műveleteket!

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon szerezhetnek további hasznos információkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!