Bíróság

2023.11.09. 12:00

Vádat emeltek az Ajka-Bakonygyepes közelében elfogott embercsempész ellen

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a 43 éves szlovák állampolgárságú férfival szemben, aki 2023. május 24-én kora hajnalban migránsokat szállított a nyugati országhatár felé Ajka-Bakonygyepes közelében.

Veol.hu

Forrás: Illusztráció/Pixabay

A vádirat szerint az elkövető előző este Csongrád-Csanád vármegyében nyolc, magát szír állampolgárnak valló illegális határátlépőt vett fel a szlovák rendszámú személygépkocsijába, hogy a Magyarországról Ausztriába jutásukat segítse. A csempészett személyek végső célja Németország, illetve Hollandia lett volna.

Az illegális határátlépők közül négyen a csomagtérbe zsúfolódva húzták meg magukat, miközben a vádlott a szerb határ közeléből a nyugati országhatár irányába tartott velük. Az utazás körülményei miatt többüknél légszomj alakult ki. A férfi végül a 8-as úton Ajka-Bakonygyepes külterületéig jutott a migránsokkal, ahol a rendőrök igazoltatták és elfogták őket.

A vádlottal egyidőben a szintén szlovák állampolgárságú, 52 éves bűntársa, akivel a férfi az útja során folyamatos kapcsolatban állt, négy, magát ugyancsak szírnek valló illegális határátlépőt juttatott el Rajka térségébe, és ezzel lehetővé tette a Magyarország területéről történő kijutásukat. Az elkövetőnek ezért embercsempészés bűntette miatt kell felelnie.

Az ügyészség a vádiratában az elkövetőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő kiutasításukat indítványozta - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!