Adathalász alkalmazás

2024.02.06. 11:05

Egymilliós nyeremény helyett 15 milliót emeltek le egy pápai férfi számlájáról

Egy 64 éves pápai lakost hívott fel a napokban egy ismeretlen férfi, és gratulált neki, merthogy kisorsolták egy nyereményjáték győzteseként.

A hívó azt mondta, több mint 1 millió forint a nyeremény, melyhez úgy lehet hozzájutni, ha telepít a laptopjára egy AnyDesk nevű programot, aminek a segítségével a számláján jóvá tudják írni az összeget - írja a police.hu. A program telepítését lépésről lépésre segítette a telefonáló, majd ennek végeztével elkérte a kapott azonosító számot, és felszólította a sértettet, hogy lépjen be webbankjába. Miután ez megtörtént, a csaló a távoli hozzáférést biztosító programmal hozzájutott a sértett valamennyi pénzintézeti azonosítójához, amelyekkel összesen 15 millió forintot utalt el a számlájáról jogosulatlanul.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Ha nem vett részt nyereményjátékban, fogadja kétkedéssel, hogy bármilyen összeghez jutott volna! A legkisebb gyanú esetén is szakítsa meg a beszélgetést!

Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára!

A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy áldozattá vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjának, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!