Ne váljunk áldozattá!

2024.02.07. 12:00

Előadás-sorozattal hívta fel a Pápai Rendőrkapitányság a diákok figyelmét az internet veszélyeire

Február 5-e a biztonságos internet napja. A kezdeményezés célja, hogy hangsúlyt helyezzen a digitális biztonság megteremtésének fontosságára, illetve ösztönözze az online veszélyekre való felkészülést. A Pápai Rendőrkapitányság egész hetes előadás-sorozattal hívta fel a pápai diákok figyelmét az internet veszélyeire.

Haraszti Gábor

Hat iskolában tartottak előadást az internet veszélyeiről

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Dobó-Kocsis Gábor hadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési kiemelt főelőadója több pápai általános és középiskolát is meglátogatott a hét során, ahol a diákoknak az online bűncselekményekről, az iskolai bántalmazások egy speciális formájáról, az internetes zaklatásokról is beszélt.

– Tapasztalataim szerint ezek a zaklatások mindenhol jelen vannak, tehát minden általános és középiskolában, hogy milyen szinten, az minden iskolában más és más. Fontos kiemelni, hogy a rendőrkapitányság nemcsak ezen a héten tart ilyen előadásokat, hanem a tanév során rengeteg felkérést kapunk az iskoláktól, ami azt jelenti, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a rendőrségtől első kézből kapjanak felvilágosítást, tanácsokat.

Az előadó tájékoztatójában kitért a jelszavak védelmére is.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Az online csalások esetében már a fiatalok figyelmét is felhívjuk arra, hogy a jelszavuk erősebb legyen, rendszeresen változtassák, illetve minden egyes közösségi oldalon, vagy minden egyes olyan helyen, ahova beregisztrálnak, mindenhol más szót használjanak. És emellett természetesen olyan dolgokra is felhívjuk a figyelmet, hogy ha már rendelkeznek bankszámlával, internetbankkal, akkor ne kattintsanak olyan linkre, amiről nem tudják, hogy hova irányítja őket, és a jelszavukat ne adják meg senkinek.

A Pápai Rendőrkapitányság főelőadója prezentációjának zárásaként az álprofilok veszélyeit egy videóval szemléltette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!