újabb sikeres pályázat

2017.10.28. 09:00

Képviselők látogattak a pápai légibázisra

Miután végére érnek a folyamatban lévő nagyszabású fejlesztések közül az egyik legfontosabbnak, a felszállópálya meghosszabbításának, az MH Pápa Bázisrepülőtér olyan képességekkel rendelkezik majd, amire Közép-Európában máshol nincs példa.

Polgár Tibor

ö9ió

Többek között erről hallhattak tájékoztatást a város képviselő-testületének tagjai októberi ülésükön, amely a pápai légikikötőben kezdődött. Gangler László ezredes, reptérparancsnok részletesen ismertette a jelenlévőkkel a katonai bázis hosszú távú, három szakaszból álló infrastrukturális fejlesztését, valamint szólt az itt működő nemzetközi szervezetekről is. A repülőtér fejlődését folyamatosan nyomon követjük a Naplóban, amint beszámoltunk róla, jövőre zárul a hosz-szú távú fejlesztési terv második szakasza, majd 2022-23-ban a harmadik. Jelenleg az utasforgalmi terminál építése és a felszállópálya 600 méterrel történő meghosszabbítása van soron. Emellett a bázis személyi állománya is növekszik, ez idén április óta 70 katonával bővült, és még közel 200 új embert tud felvenni a reptér.

A repülőtéri látogatás után a képviselők tanácskozása a városházán folytatódott. Itt tárgyaltak többek között ar-ról a tájékoztatóról, amit a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatala készített a járás munkaerőpiaci helyzetéről. Ebben az áll, hogy jelenleg 2,5 százalékos a munkanélküliségi ráta a pápai járásban. Pápán még ennél is kedvezőbb a helyzet, és lényegesen jobb az országos átlagnál. Ezzel kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester megjegyezte: az állás nélkül lévők nagy százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, ráadásul sok esetben a motiváció is hiányzik a munkába állásukhoz.

Az ülésen Áldozó Tamás bejelentette, hogy a város által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körében benyújtott pályázatok közül az utolsót is elbírálták, és az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére irányuló is sikeres volt. Erre a célra közel 300 millió forint támogatást nyert el a pápai önkormányzat. A polgármester hozzátette, a második körös pályázatokról várhatóan a november 9-ei ülésén dönt majd a megyei közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában