Kövek

2017.10.29. 10:35

Követ hordanak a látogatók Zádorvárnál

Pécsely Örömmel válogatjuk, hordjuk a köveket, ilyet Magyarországon még nem tapasztaltunk, hogy a látogatók is részt vehetnek a felújítási munkálatokban, ezt mondta Csala Ferenc, a Pécsely melletti Zádorvárnál.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

-Két évvel ezelőtt keresett meg Sági Gábor, a Történelmi Emlékekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, hogy régészeti munkálatokat végeznének Zádorvárnál, mondta el az előzményekről Burgyánné Czibik Éva, Pécsely polgármestere. A település elöljárója arról is beszélt, Gábor ötletére felhívást tettek közzé, miszerint szívesen veszik, ha a várnál a látogatók segítenek a helyreállítási munkálatoknál, amit a helyiek eddigi tapasztalatai alapján örömmel meg is tesznek a kirándulók. A régészek ugyanis kiástak egy tekintélyes mennyiségű köves földet, amelyből a köveket válogatják ki az arra járók. Burgyánné Éva kiemelte, a vár a XIV. században, gótikus stílusban épült, a XV. században, romot jelentő ragadványnévként kapta a jelenlegi Zádor elnevezést. -Pécsely önkormányzata nagyon jelentős turisztikai vonzerőt lát a felújításban, mert a gyönyörű helyszín, a páratlan panoráma valószínűleg még több vendéget vonz a településre és környékére. Az önkormányzat az alapítvánnyal együtt különféle programokat, többek között várjátékok szervezését tervezi a történelmi falaknál a helyreállítás után. A polgármester utalt rá, az önkormányzat dolgozói hétvégi találkozót szerveztek a várhoz, amikor ők is hordták a köveket.

Fotós: Kovács Erika

A szigetszentmiklósi Csala Gábor, aki családjával járt a helyszínen, érdeklődésünkre elmondta, interneten, illetve közösségi oldalon értesült erről a lehetőségről, amit remek ötletnek tart, és szívesen dolgozik itt. Édesapja, Csala Ferenc azt mondta, az itteni példát máshol is kellene követni, ők kifejezetten azért jöttek, hogy segíthessenek. -Ilyet Szlovákiában egy felvidéki várnál láttunk, Magyarországon, noha sok várat felkerestünk már, ilyet még nem tapasztaltunk. Nálunk általában kiteszik a táblát „Munkaterület, belépni tilos!” felirattal, ahelyett, hogy lehetővé tennék a kirándulók, érdeklődők számára azt, hogy dolgozzanak, követ hordjanak, fogalmaz Ferenc, aki fiával kétemberes köveket is válogatott ki a földből és hordott a várnál.

Fotós: Kovács Erika

A látogatók, akikkel találkoztunk kiemelték még, amikor eredeti pompájában áll a vár, amit különleges értéknek tartanak, elmondhatják, a felújításnál ők is részt vettek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában