Példát mutattak hazaszeretetből

2017.10.06. 17:45

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

Bár a szabadságharc elbukott, katonáinkat kivégezték, mégis büszkék vagyunk önfeláldozásukra, mondta Némedi Lajos a veszprémi megemlékezésen.

Balla Emőke

Október 6-án nem csupán a kivégzett vértanúk előtt tisztelgünk, hanem mindenkire emlékezünk, aki vérét, életét, lelkesedését adta szabadságunkért, hangsúlyozta az alpolgármester. Rangtól, nemzettől, kortól függetlenül egy emberként harcolva, egy célért küzdöttek, a magyar szabadságért.

Némedi Lajos a Török Ignác utcai aradi vértanúk emlékműnél tartott megemlékezésen Kossuthot idézte: Arad a magyar Golgota.

– A császári megtorlás legkegyetlenebb napja volt 1849. október 6-a. A halálra ítélt vértanúk példát mutattak hazaszeretetből, összefogásból, emberségből, bátorságról tettek tanúbizonyságot – mondta az alpolgármester. – Társadalmilag, nyelvileg és vallásilag is különböztek egymástól, de a céljuk közös volt: egy szabad, független, polgári Magyarország elérése. Az aradi tizenhármak hősiesen végigharcolták dicső szabadságharcunkat és nem rettentek meg a hóhérok előtt sem. A szabadságharc mártírjai helytállásukkal a legnagyobb elnyomás és terror között is hitet öntöttek a hazafiak szívébe. Bár a szabadságharc elbukott, katonáinkat kivégezték, mégis hálával tartozunk nekik, és büszkék vagyunk önfeláldozásukra. Ők teremtették meg a polgári Magyarország alapjait.

A megemlékezésen Módri Györgyi és Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművészei adtak műsort, majd az önkormányzat, katonai alakulatok képviselői, szervezetek megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában