Egység és összefogás

2017.10.01. 09:56

Emlékkutat avattak Vörösberényben

Az összetartozást és az egységet szimbolizálja a kút, mondta Kontrát Károly országgyűlési képviselő a szombati avatáson.

Balla Emőke

Az Árpád-kori hajdani „Szárberény” halászfalunak állít emléket a vörösberényi erődített templommal szemközti téren kialakított kút. Balatonalmádiak, berényeik különleges műsorral, jelmezes felvonulással tették emlékezetessé a ceremóniát, melyet többszázan kísértek figyelemmel. Az Erkel Ferenc utcából harsona és dobpergés kíséretében lóháton vonult a király és kísérete – apródok, udvarhölgyek, írnok, szerzetesek, solymászok, lovagok, halászok – a templom elé, ahol apácák köszöntötték őt. Az ünnepi játékban megelevenedett az adományozó oklevél átadása, melyet a király jóváhagyott; az uralkodó a veszprémvölgyi monostornak adományozta Szárberényt a 11. század elején.

Czuczor Sándor címzetes gimnázium igazgató történelmi visszatekintésében felidézte Szárberény település egykori létrejöttét. Berény nevének jelentése a honfoglalás előtti kórból, a „ber” (íjazni, nyilazni) szóból, egy másik értelmezés szerint a „csere” szóból származik. A legtöbb Berény nevű település a Dunántúlon, a Balaton közelében található, a tizennégy testvértelepülés húsz találkozót szervezett.

Az emlékkút – melynek ötletgazdája Veszeli Lajos festőművész – oldalán a Berény nevű települések címerei láthatók, ami az összetartozást, az egységet szimbolizálja, hangsúlyozták az ünnepség szónokai. Kajári Gyula, a P-Art Alapítvány – melynek forrásából sikerült megvenni az emlékkút fő motívumához szükséges mészkövet – elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, adományukkal az emlékkút létrehozását támogatták. Keszey János, Balatonalmádi polgármestere szerint kis pénzből is nagy dolgok születnek, ha a magyarok, a berényeik összefognak. Elmondta, hogy az ünnepségen részt vesznek a berényi települések vezetői, képviselői; van, aki 200 kilométert utazott. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy a játék által részesei lehettünk a történelemnek, a magyar állam létrejöttének, a kereszténység felvételének. A 2017-es év sikeres és boldog éve Vörösberénynek, Balatonalmádinak, a kormány támogatásnak köszönhetően megkapta a település a volt Magtár épületét, a kolostort, az emlékkúttal új lelki, szellemi kulturális központ alakul ki. Magyarország erős és büszke európai ország, köszönhető ez eleinknek, melyben a berényi településeknek is nagy szerepük van, mondta.

Az emlékkutat megáldotta Szabó János katolikus plébános és Fauszt Gyula református lelkész. A gazdag és színes műsorban közreműködött az almádi vegyeskar, a Borostyán népdalkör, valamint a Ringató Balaton néptánccsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában