túllőtt a célon

2017.11.21. 10:00

Megrendelésre pörgette vissza a gázórát a szerelő

Szakember létére csalni sem tudott rendesen a szerelő, aki kérésre visszapörgette a gázórát. A bíróság pénzbüntetésre ítélte, a megrendelőt próbára bocsátották.

Mátételki András

A Veszprémhez közeli városban élő 54 éves asszony nehéz anyagi körülmények közé került, ekkor gondolt arra, hogy sajátos módon spórol a gázszámlán. Egyik ismerősétől kapta meg annak a gázszerelőnek az elérhetőségét, aki vállalkozott arra, hogy visszatekeri az órát. A házigazda még időben szólt neki, 2014. május végén, hogy végezze el a tiltott műszaki beavatkozást, mert rövidesen jönnek a szolgáltatótól, hogy elvégezzék az éves leolvasást. Csakhogy a szakember túllőtt a célon, ugyanis az utolsó feljegyzés szerint 2013. június 7-én a családi ház gázórája 12 855 köbméter fogyasztást mutatott. Egy évvel később, a csalás után 12 483 köbmétert jeleztek a számok, azaz egy év elteltével kisebb szám szerepelt a fogyasztásmérőn, mint az előző leolvasáskor.

Ezt persze a központban is észrevették, ezért három héttel később újabb szakemberek kopogtattak be az asszonyhoz. Akkor az óra 12 507 köbméteren állt. Kiderült a turpisság, ezért a vádlott gyorsan felhívta a szerelőt, aki azt tanácsolta neki, hogy szereltesse le az órát, s jelentse be a cégnél, hogy ellopták. Így is történt, ám az ügyből rendőrségi feljelentés lett.

A kirendelt szakértő megállapította, hogy ezzel a trükkel több mint 178 ezer forintos kárt okozott a két vádlott a szolgáltatónak.

A szerelő mind a nyomozás, mind a tárgyalás során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Azt állította, csak azért járt a házban, hogy megjavítsa a gázkazánt. Tagadta a gázóra visszatekerését, ami azzal járt, hogy eltávolította, majd ügyesen visz-szarakta a készüléken lévő zárópecsétet. Ezzel szemben az asszony beismerő vallomást tett, s azt is elmondta, hogy 20 ezer forintot fizetett a szakembernek a trükközésért.

A Veszprémi Járásbíróság a büntetlen előéletű asszonyt csalás és felbujtóként elkövetett bélyeghamisítás vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta. A szerelőt, akit korábban garázdaság vétsége miatt ítéltek el, bűnsegédként elkövetett csalás és bélyeghamisítás vétsége miatt vonták felelősségre. Az 52 éves férfit 250 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. A törvényszéken jogerős lett a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában